Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
04. 08. 2023

8 tipov pre bezpečný spánok dieťaťa

Jednou z najväčších obáv mamičiek a oteckov na celom svete je bezpečnosť ich detí. Starostlivosť je takmer neustála a obavy narastajú najmä počas noci, keď ho nemôžu strážiť. Mnohým tieto obavy doslova znemožňujú spánok. Preto je tu monitor dychu Nanny, ktorý je dnes základnou súčasťou výbavy pre bábätká. Vďaka nemu viete, že je vaše dieťatko v poriadku, a môžete zavrieť oči a pokojne spať.

Dieťa sa však môže ľahko začať dusiť aj predmetmi, ktoré bežne používate na jeho hygienu alebo pri hre. Nikdy preto nenechávajte v postieľke dieťaťa žiadne hračky, oblečenie alebo látkové plienky.

Špecifickým typom zástavy dýchania, ktorý desí každého rodiča, je syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Ide o prípady, keď sa počas spánku zastaví dýchanie a dieťa zomrie. V tomto prípade sa nenájde žiadny vdýchnutý predmet ani iný dôvod, prečo dieťa skutočne zomrelo. "Dalo by sa povedať, že dieťa "zabudlo" dýchať z nejakého neznámeho dôvodu," dodáva lekár.

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) každoročne zabije 22 000 dojčiat na celom svete. V Českej republike zomrie na SIDS každý rok približne 25 detí. "Najčastejšie sa vyskytuje medzi 2. a 4. mesiacom života. Po 6. mesiaci výskyt výrazne klesá." hovorí lekárka Eva Richterová. Ide o typ úmrtia, pri ktorom nebola zistená žiadna iná príčina smrti, a bohužiaľ neexistujú žiadne varovné signály, podľa ktorých by ste vedeli, že je vaše dieťa ohrozené. Do rizikovej skupiny patria deti z rodín, kde sa SIDS vyskytol už predtým, ako aj predčasne narodené deti, deti z viacpočetných tehotenstiev, deti fajčiarov a deti s vývojovými chybami alebo metabolickými poruchami. Stretávame sa však aj s prípadmi, keď Nanny zaregistrovala zástavu dýchania u detí, ktoré nespadali do žiadnej rizikovej skupiny.

8 tipov pre bezpečný spánok dieťaťa

Medzinárodné štúdie identifikovali rôzne rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť SIDS.

Lekárka Eva Richterová odporúča 8 praktických tipov na zníženie týchto rizík:

1. Spite na chrbte

Spanie na bruchu sa považuje za rizikový faktor SIDS. Neodporúča sa ani ležanie na boku. Preto dieťa vždy ukladajte spať na chrbát.
Pediatri tiež často odporúčajú, aby bábätká spali na naklonenej rovine, ktorú zabezpečuje podložka pod matrac. Priestor pod hlavičkou je potom zvýšený približne o 10 centimetrov. Táto antigravitačná poloha znižuje sklon k slineniu a bolesti bruška.
Ak používate opierku hlavy, nezabudnite vykonať inštalačný test, aby ste dosiahli ideálne umiestnenie monitora dychu a predišli falošným poplachom.

2. Používanie tvrdšieho matraca

Matrac by mal byť pevný a dokonale vyplniť rám postieľky. Zároveň by mal byť zakrytý dobre upevneným prestieradlom. Na výšku by detský matrac nemal mať viac ako 12 centimetrov. Ak je príliš hrubý, posuvný matrac nemusí dobre zachytiť pohyby dieťaťa.

Neodporúčame používať matrac z tvrdého materiálu, ako je penový polystyrén a pod. Tieto materiály totiž zachytávajú vibrácie prenášané vzduchom a môžu zmiasť monitor.

3. Spanie vo vlastnej posteli v spálni rodičov

Spanie v posteli rodičov je tiež rizikovým faktorom SIDS. Okrem nebezpečenstva zaspávania dieťaťa, napríklad keď je rodič vyčerpaný, predstavujú nebezpečenstvo aj posteľné obliečky, ako sú vankúše a periny alebo mäkké hračky.

Kompromisom pre bezpečný spánok dieťaťa je spánok vo vlastnej postieľke v spálni rodičov. Aby Nanny správne fungovala, potom neodporúčame postieľky, ktoré sa pritúlia až k posteli rodičov. Dôvodom je, že citlivý snímač v podložke by mohol monitorovať aj vaše pohyby a nemusel by okamžite zaregistrovať, ak by sa dýchanie dieťaťa zastavilo.

4. Monitorovanie teploty v miestnosti

Väčšina odborníkov na spánok odporúča teplotu v rozmedzí 18 - 20 °C. Nanny vás upozorní, ak teplota v miestnosti klesne pod 16,5 °C alebo prekročí 28 °C.
Vždy sa snažte prispôsobiť oblečenie vášho dieťaťa teplote v miestnosti. Ako zistíte, či dieťaťu nie je zima? Môžete to zistiť podľa zadnej časti krku. Studená ruka alebo nos nemusia nevyhnutne znamenať, že je dieťaťu zima.

Dieťaťu je pravdepodobne zima, keď:

  •     sa pohybuje po postieľke,
  •     je nepokojné,
  •     má ruky skrútené blízko tela alebo pod sebou,
  •     často sa budí,
  •     sa budí veľmi skoro ráno (medzi 4. a 5. hodinou),
  •     spánok trvá maximálne 45 minút,
  •     alebo je studená zadná časť krku.

Dieťaťu je pravdepodobne príliš teplo, keď:

  •     je spotené a horúce okolo krku a na chrbte,
  •     dýcha príliš rýchlo alebo plytko,
  •     často sa budí,
  •     alebo je výrazne červené

5. Nefajčiarske prostredie

Fajčenie je rizikovým faktorom SIDS. Preto zabezpečte pre svoje dieťa čisté, nefajčiarske prostredie. Miestnosť, v ktorej dieťa spí, by sa mala pravidelne vetrať.

6. Dojčenie

Keď dieťa dostáva umelú výživu, dojčenie pôsobí ako prevencia syndrómu náhleho úmrtia.

7. Cumlík na spanie

O cumlíkoch sa často vedú vášnivé diskusie. V rámci našich tipov na bezpečný spánok ho však odporúčame. Štúdia austrálskych kardiológov z Monash University z roku 2013 potvrdila, že sanie cumlíka znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). A to aj v prípade, že cumlík dieťaťu v spánku vypadne z úst. Pomáha totiž regulovať srdcovú frekvenciu a kolísanie krvného tlaku.

8. Monitor dychu dokáže rýchlo privolať pomoc, keď ju dieťa naliehavo potrebuje

Keď Nanny zaregistruje dych dieťaťa, zakaždým blikne zelená kontrolka. Ak sa dieťa nenadýchne počas 20 sekúnd alebo ak frekvencia dýchania dieťaťa klesne na menej ako 8 dychov za minútu, začne blikať červená kontrolka a spustí sa alarm. Len zvuk alarmu často stačí na to, aby sa dieťa zobudilo z hlbokého spánku a nadýchlo sa.

 

#BM-03
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
160,00 €

Vianočná zľava 10% kód: vianoce10Unikátny produkt od tradičného českého výrobcu monitorov dychu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pre bábätká s nízkou pôrodnou váhou už od 1kg hmotnosti.    

23279

Slovník pojmov

Výroba Nanny

Monitor dychu Nanny vyrábame v Českej republike a celý proces je pod prísnym dohľadom. Z hygienických dôvodov sú priestory na výrobu monitorov dychu oddelené od ostatnej výroby. Pozrite si video a sami sa presvedčte, ako naša továreň vyzerá.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog