Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
06. 06. 2019

Ako a kedy vybrať detského lekára

V prvom roku vášho bábätka strávite v ordinácii detského lekára veľa času. Kvôli preventívnym prehliadkam a očkovaniu sa spolu počas prvých dvanástich mesiacov stretnete najmenej deväťkrát. A aj neskôr sa pravidelné kontroly a bežné detské choroby postarajú o to, aby ste sa videli často. Výber detského lekára sa preto vyplatí nepodceniť. Na čo sa zamerať a kedy sa po ňom začať obzerať?

Kedy začať hľadať

S výberom detského lekára môžete pokojne začať už v prvých mesiacoch tehotenstva. Vzhľadom na vyťaženosť lekárov a počet pacientov chybu rozhodne neurobíte, keď sa u pediatra nahlásite už v polovici tehotenstva. Kvôli plnému stavu vás totiž môže odmietnuť, a preto je lepšie nechať si dostatočnú rezervu na prípadné hľadanie iného lekára.

Základné kroky

Jedným z najdôležitejších kritérií je vzdialenosť od miesta bydliska. Dnes síce nie je problém dochádzať s bábätkom autom v podstate kamkoľvek, ale občas sa hodí mať pediatra doslova za rohom, keď sa napríklad zdravotné komplikácie objavia tesne pred koncom ordinačných hodín alebo keď sa chcete len rýchlo o niečom poradiť. Ak vám dlhšie cestovanie neprekáža, vyplatí sa zistiť, aké sú v okolí ordinácie možnosti parkovania.

V prípade, že už máte pár vytypovaných kandidátov, preverte si ich povesť a referencie
u známych, susedov alebo na internete. Môže sa stať, že sa občas vyskytne nejaký nespokojný pacient. Pokiaľ sú však negatívne ohlasy nápadne časté, porozhliadnite sa radšej inde. A nezabudnite tiež skontrolovať, či má váš vybraný lekár zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou (u nej potom bude automaticky poistené aj vaše bábätko).

Čo ďalšie sa hodí

Ako novopečení rodičia určite oceníte možnosť prekonzultovať niektoré problémy telefonicky alebo e-mailom. Informujte sa preto, či to bude možné aj u vášho vybraného lekára. Pomôže aj to, ak lekár objednáva pacientov na určitý čas a nie je nutné každú návštevu tráviť dlhé minúty alebo dokonca hodiny v preplnenej čakárni.

Ak sa zaujímate o alternatívne spôsoby liečby, nebojte sa opýtať, aký k nim má pediater vzťah. Takisto si zistite aj jeho postoj k očkovaniu, pokiaľ je táto téma pre vás dôležitá.

Najlepšou prevenciou, ako predísť prípadnému rozčarovaniu alebo nespokojnosti, je osobná návšteva ešte pred samotnou registráciou. Dohodnite sa preto na krátkom stretnutí. Počas neho si prezrite čakáreň s ordináciou a porozprávajte sa s lekárom aj sestričkou, s ktorou budete ešte v častejšom kontakte.

Prvé vyšetrenie

Detský lekár by mal čerstvo narodené bábätko prezrieť do dvoch dní od prepustenia z pôrodnice. Hneď po návrate domov mu preto zavolajte a dohodnite sa, či za ním máte prísť do ordinácie, alebo či, naopak, príde on za vami domov. V prvých dňoch s bábätkom je to veľká výhoda. Nemusíte sa stresovať s vypravovaním sa na cestu, s obliekaním bábätka aj seba, s vypočítavaním času kŕmenia a s prebaľovaním a ďalšou „zábavou“, ktorá teraz bude sprevádzať váš každý odchod z domu.

Po absolvovaní prvého vyšetrenia vás potom lekár objedná na preventívnu prehliadku za 14 dní. S ďalším vyšetrením počítajte v 6 týždňoch bábätka. Do prvého polroka vás potom čakajú pravidelné kontroly každý mesiac, v druhom polroku už len raz za dva mesiace.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
122,00 €

Výhodné balenie monitora dychu Nanny s dvomi podložkami oceníte hlavne ak bude bábätko často spinkať na viacerých miestach. Nemusíte si robiť starosti s prenášaním a opätovnou inštaláciou.  

23279

Slovník pojmov

Opatrovateľka

Detská opatrovateľka je prístroj, ktorý rodičov upozorní na plač dieťaťa. Jedna jednotka je neďaleko detskej postieľky, druhú má rodič u seba v inej izbe. Keď napríklad začne dieťatko plakať, mamička alebo otecko to budú počuť na svojom prístroji. Existujú aj opatrovateľky s kamerou prenášajúcou okrem zvuku aj aktuálny obraz bábätka.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog