Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
25. 04. 2019

Ako bábätko zmení váš partnerský život

Doteraz ste boli dvaja. Za chvíľočku sa však vaša rodina rozrastie o ďalšieho, v prvých mesiacoch časovo veľmi náročného člena. Nová situácia prinesie nové rozloženie úloh, pozornosti, starostlivosti a najskôr vás aj zozačiatku vychýli z partnerskej rovnováhy. Na čo sa pripraviť a ako s tým všetkým naložiť, aby ste zas čoskoro našli balans?

Deväť mesiacov

Už počas tehotenstva zistíte, že nič nebude ako predtým. Okrem zmien nálad aj fyzickej kondície vás čakajú aj zmeny pracovné alebo spoločenské. Posledných šesť týždňov pred termínom pôrodu zostanete pravdepodobne doma a nastúpite na materskú dovolenku. S partnerom teraz budete mať iný denný rytmus. A ak má váš partner časovo náročnú prácu, môže byť pre vás určitý nezvyk, že sa spolu stretnete až večer, a zatiaľ čo vy sa chcete rozprávať a porozprávať si zážitky, partner si už chce len v pokoji odpočinúť.

Pôrod

Ďalšou zaťažkávacou skúškou vzťahu je samotný deň D. Dnes chce mať väčšina nastávajúcich mamičiek manžela alebo partnera pri pôrode, ale rozhodne sa nenechajte zbytočne natlačiť do niečoho, čo vám obom nesedí. Určite sa vyplatí na všetkom sa vopred dohodnúť. Niektorí muži zle znášajú nemocničné prostredie a navyše situácie, keď vlastne nemôžu svojej partnerke nijako pomôcť (aspoň z ich pohľadu).

Šestonedelie

Po príchode domov z pôrodnice nastáva ten pravý kolotoč. Okolo novorodeného bábätka je kopa práce, všetko je nové, a keď sa k tomu pridá spánkový deficit z nočného vstávania a rekonvalescencia po pôrode, môže sa nejedna mamička dostať na dno svojich síl. Dá sa to prirovnať k akémusi núdzovému režimu, keď idete na autopilota a svoje potreby vytesníte. V tomto období se rozhodne hodí každá pomocná ruka. Partnerský život ustupuje do pozadia, ale zároveň dostáva narodením bábätka úplne iný rozmer. Už nie ste „len“ partneri, ale aj rodičia. A to je veľká vec. Užívajte si každý okamih.

Prvé mesiace

Prebaľovanie, dojčenie, kúpanie a ďalšie bábätkovské „zábavy“ ovládate s čím ďalej tým väčšou istotou a navyše už občas máte pocit, že ste si zaviedli istý režim. Spánkový deficit, bohužiaľ, trvá a niekedy sa aj prehlbuje. Bábätko vás stále veľmi potrebuje, preto sa chvíle pre samú seba alebo s partnerom hľadajú ťažko. Dôležité je nerezignovať a snažiť sa podľa možností hľadať čas, keď budete mať priestor na odpočinok alebo akúkoľvek aktivitu, ktorá nesúvisí so starostlivosťou o bábätko a domácnosť.

Koniec intimity?

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše. Takže rovnako ako sa s narodením bábätka zmení vzťah, zmení sa aj sex. Nielenže nejaký (a rôzne dlhý) čas to bude iné fyzicky, navyše sa vám vplyvom hormónov alebo celkovej únavy môže zmeniť libido. V neposlednom rade ubudne aj príležitostí na intímne chvíľky jednoducho preto, že cez deň sa venujete bábätku a v noci k nemu zas vstávate. Pravdepodobne sa všetko časom zas urovná, medzitým vám však pomôže, ak sa o všetkom, čo vás trápi, otvorene porozprávate. To je prvý krok k tomu, aby ste našli riešenie a mali väčšie pochopenie jeden pre druhého.

Skryté nástrahy

Pod náporom nových povinností, ale aj kvôli novému putu medzi vami a bábätku sa môže stať, že tak trochu pozabudnete na partnera, respektíve na to, že by sa mohol zrazu cítiť odstrčený. Nemusí to byť nič vedomé ani u vás, ani u partnera. Je dobré si preto priznať, že už sa nedá vrátiť čas, keď ste tu boli len jeden pre druhého. Pestujte a prehlbujte vzťah tým, že budete jeden druhému načúvať a buďte ústretoví nielen k jeho, ale aj k svojim potrebám. A rodičovstvo skúste vnímať ako niečo, čo vás nerozdeľuje, ale, naopak, spája. Pretože s kým iným by ste si chceli užívať okamihy rodinného šťastia, radosti a lásky než so svojím partnerom?

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Zdravotnícka pomôcka

Do tejto kategórie patrí mnoho rôznych výrobkov, ktoré sa používajú v zdravotníctve od náplastí až po prístroj na magnetickú rezonanciu. Pomôcky musia spĺňať pravidlá stanovené v smernici Európskej rady 93/42 EHS. 

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog