Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
27. 05. 2019

Ako na nádchu u bábätka

Dospelákov síce potrápi, ale nie je to nič vážne a za chvíľku je preč. U bábätka sa z nej však môže stať vážny problém. Reč je o nádche, o ktorej ľudové porekadlo tvrdí, že neliečená trvá sedem dní, liečená týždeň.

Ako je to teda u našich najmenších, máme ju liečiť, alebo nie? A kedy s „obyčajnou“ nádchou ísť už radšej k lekárovi?

Na začiatok je dobré si vyjasniť jednu vec. Nádcha ako choroba sa v podstate liečiť nedá. Ale rôznymi opatreniami môžeme veľmi účinne pomôcť tomu, aby sa chorý cítil lepšie.

Čím sa líši nádcha u dospelého a u dojčiat

U bábätiek sú v porovnaní s dospelým najväčším problémom 3× užšie horné cesty dýchacie, čo im sťažuje dýchanie. Sliznica bábätka je navyše náchylnejšia na opuchnutie. Dojčatá kvôli špeciálnej anatómii hrtana nevedia dýchať ústami minimálne do troch mesiacov veku.

„Pokiaľ nemôže dýchať nosom, môže sa bábätko začať dusiť, môže dôjsť k zástave dychu a ‚obyčajná‘ nádcha sa tak môže stať príčinou apnoe,“ hovorí detská lekárka MUDr. Lucie Skálová.

Čo bábätku pomáha

Pri nádche výrazne pomáha odsávanie hlienov špeciálnou odsávačkou určenou pre bábätká. „Najúčinnejšia je odsávačka na vysávač. Má špeciálny nadstavec, ktorý priložíte ku koncu nosného vchodu (najprv k jednej nosnej dierke a potom k druhej). Nemusíte sa báť, že by ste bábätku ublížili, nadstavec vás hlbšie do nosového vchodu nepustí, len naozaj na okraj. Ďalej existujú ďalšie typy nosových odsávačiek, napr. na odsávanie ústami, ale nie sú také výkonné. Odsávačka na vysávač je navyše rýchla, odsávanie tým pádom trvá kratšie,“ doplňuje MUDr. Skálová.

K zvlhčeniu sliznice (vhodné aj tesne pred odsatím) je dobré použiť roztok morskej vody alebo Vincentku vo forme nosového spreja. Oboje zoženiete v lekárni. (Pri pretrvávajúcej nádche je možné kombinovať morskú vodu aj s nosovými kvapkami – napr. Nasivin s nižšou koncentráciou než pre dospelého).

Bábätku pomôže aj vypodloženie nohou postele tak, aby bábätko spalo na šikmej ploche s vyvýšenou hlavičkou. Dýchať sa mu bude lepšie aj vďaka zvlhčenému vzduchu v miestnosti, kde odpočíva. K tomu pomôže zvlhčovať vzduchu alebo obyčajná plienka alebo uterák prehodený cez radiátor alebo bočnice postieľky.

Na čo nezabudnúť

Kvôli ťažšiemu dýchaniu a tomu, že sa nemôže nadýchnuť ústami, môže bábätko trpieť nechutenstvom alebo sa pri dojčení nezvládne dostatočne napiť. Strážte preto, koľko mlieka alebo iných tekutín bábätko vypije. Ak má bábätko menej než štyri mokré plienky cez deň, je spavé a apatické a má suchú pokožku, zájdite rýchlo k lekárovi. Dehydratácia je u bábätiek veľmi nebezpečná.

Kedy ísť s bábätkom k lekárovi

Chybu rozhodne neurobíte, keď u bábätka do troch mesiacov veku prekonzultujete nádchu s lekárom zakaždým, keď sa objaví. Ak je už bábätko väčšie, k lekárovi zájdite, keď sa nádcha sfarbí do zelena alebo do žlta a keď máte podozrenie na ďalšie komplikácie. Potom už domáce liečenie stačiť nebude.

Ak je nádcha bakteriálneho pôvodu, lekár môže predpísať antibiotiká vo forme nosových kvapiek a v prípade sekundárnej infekcie preliečiť ďalšie príznaky choroby. Pri komplikáciách, ako je zápal stredného ucha alebo vedľajších nosných dutín, vás potom pediater pošle k odborníkom na ORL (otorinolaryngológia – nosné, ušné a krčné).

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Výroba Nanny

Monitor dychu Nanny vyrábame v Českej republike a celý proces je pod prísnym dohľadom. Z hygienických dôvodov sú priestory na výrobu monitorov dychu oddelené od ostatnej výroby. Pozrite si video a sami sa presvedčte, ako naša továreň vyzerá.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog