Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
14. 03. 2019

Ako na teplotu a horúčku u bábätka

U detí do troch rokov reaguje organizmus na akúkoľvek infekciu často teplotou alebo horúčkou. Je to totiž jedna z prvých obranných reakcií proti nákaze. Pomáha tak telu bojovať s chorobou. Keď už však bábätko neúmerne vyčerpáva a je potrebné ju začať zrážať?

Ako teplotu správne zmerať

U bábätiek je jednoznačne najpresnejšie zmerať teplotu v zadočku. Po tomto meraní odpočítajte 0,5 °C, teda ak nameriate napr. teplotu 37,3 °C, je reálna teplota dieťaťa 36,8 °C. Ide teda o normálnu teplotu.

„U malých novorodencov a dojčiat je najlepší teplomer z dostupných teplomerov digitálny s flexibilnou špičkou. Je pomerne presný pri meraní rektálnej teploty a rýchly, u väčších detí, napr. predškolských, je podľa môjho názoru najlepší klasický ortuťový teplomer (pokiaľ ho máte k dispozícii – teraz už sa nevyrába), s tým, že dieťaťu pomôžete teplomer pridržať v podpazuší. Je najpresnejší, aj keď meranie trvá dlhšie,“ hovorí detská lekárka MUDr. Lucie Skálová.

Teplota, alebo horúčka?

Priemerná telesná teplota sa pohybuje v rozmedzí od 36,5 °C do 37 °C. Mierne zvýšená teplota je od 37 °C do 38 °C. Za miernu horúčku označujeme teplotu tela od 38 °C do 39 °C. A za vysokú horúčku od 39 °C.

Pri mierne zvýšenej teplote do 38 °C nepodávame žiadne lieky na znižovanie teploty (antipyretiká), ale dbáme na dostatočný príjem tekutín a bábätko opakovane meriame a kontrolujeme vývoj teploty.

Kedy podávať lieky?

Pri horúčke nad 38 °C začneme horúčku zrážať liekmi alebo zábalmi. Všeobecne deťom do 15 rokov nepodávame lieky s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrín, aspirín). Môžeme im, naopak, podať lieky s paracetamolom alebo ibuprofénom, ale len vo forme lieku špeciálne určeného deťom. Pre bábätká je najlepšie podať účinnú látku vo forme čapíka. „Látka podaná rektálne sa vstrebe rýchlejšie než látka podaná orálne. V prípade, že dieťa vracia, je tiež lepšie podať antipyretikum práve vo forme čapíka. Čapík, naopak, nie je možné podať, ak má dieťa hnačku, pretože nedôjde k vstrebaniu látky. Potom je lepšie podať antipyretikum vo forme sirupu, u väčších detí v tablete,“ vysvetľuje MUDr. Skálová.

Pokiaľ má dieťa stále vysoké horúčky, môžeme striedať liek s paracetamolom (napr. Paralen) a liek s ibuprofénom (napr. Nurofen, Ibalgin) po 4 hodinách. Vždy dodržujeme správne dávkovanie uvedené v príbalovom letáku, paracetamol je veľmi toxický pre pečeň. (V prípade pochybností sa poraďte s lekárnikom alebo lekárom.)

Zábaly

Pokiaľ horúčka aj napriek podaniu liekov do hodiny nezačne klesať, môžeme ju skúsiť znížiť pomocou vlažnej sprchy alebo zábalu. Zábal pripravíme tak, že uterák alebo látkovú plienku namočíme vo vlažnej vode a ovinieme hrudník dieťaťa od podpazušia po dolný okraj rebier – neochladzujeme nohy, ruky a brucho. „Vždy, než začneme robiť zábal, musia byť horné aj dolné končatiny dobre prekrvené, tzn. teplé na dotyk, pokiaľ sú studené, alebo je pokožka mramorovaná, zábal nerobíme – môže hroziť až rozvoj šokového stavu. Tiež by som sa do zábalu nepúšťala u vyložene malých novorodencov a dojčiat,“ doplňuje MUDr. Skálová.

Počas nasledujúcich dvoch hodín zábal zopakujeme celkovo trikrát, alebo dovtedy, než teplota klesne o stupeň až dva. (Nikdy sa nesnažíme dosiahnuť normálnu teplotu.) Aby sme nepremáčali posteľ, môžeme pod dieťa podložiť buď jednorazovú podložku, alebo hrubšiu osušku. Nikdy nie igelitovú fóliu.

Ďalšie opatrenia

S teplotou alebo horúčkou nemáva väčšinou malý pacient príliš chuť do jedla, je však veľmi dôležité zaistiť mu dostatočný prísun tekutín. Dehydratácia (odvodnenie) by totiž mohla podporiť nárast teploty. Preto podávajte bábätku prevarenú vodu alebo chladný slabý čaj po lyžičkách. Pokiaľ je dieťa plne dojčené, stačí ponúkať dojčenie podľa priania dieťaťa – nie je potrebné dodávať ďalšie tekutiny vodou/čajom. Je tiež dôležité udržiavať v miestnosti primeranú teplotu. Bábätko prikryjeme len zľahka, aby sa ešte viac neprehrievalo.

Ak má bábätko pred spánkom teplotu okolo 38,5 °C, musíme ho kontrolovať aj v noci, aby mu teplota nebezpečne nevystúpila.

Pri akýchkoľvek pochybnostiach, alebo ak horúčka tretí deň neklesá, vyhľadajte lekára.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Spánkové apnoe

Pojmom apnoe sa označuje ochorenie, pri ktorom ľudia prestávajú počas spánku dýchať alebo dýchajú s nižšou intenzitou. U bábätiek sú tieto problémy spôsobené nevyvinutým dychovým centrom v mozgu. Pokiaľ je dychová pauza príliš dlhá, môže viesť k ALTE príhode a nakoniec aj k úmrtiu na syndróm náhlej smrti dojčiat.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog