Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
24. 03. 2020

Ako pomáha medicína s riešením neplodnosti

Pokiaľ sa už nejaký čas snažíte otehotnieť, asi sa pýtate, aké kroky vám cestu k vytúženému bábätku uľahčia. Ak skúšate všetko možné od úpravy jedálneho lístka až po celkovú zmenu životného štýlu a na tehotenskom teste stále nie sú dve čiarky, nie je od veci zistiť, ako vám môže vo vašom snažení pomôcť dnešná medicína. Tu je základný prehľad najčastejších metód a postupov.  

V prípade, že vás trápia pochybnosti, poraďte sa najprv so svojím gynekológom. Môže vám urobiť niektoré základné testy alebo vám dať odporúčanie na špecializované pracovisko. Všeobecne platí, že za neplodnosť sa označuje stav, keď sa nedarí otehotnieť počas 12 mesiacov. Ak však máte viac ako 35 rokov, je vhodné, aby s vami gynekológ ťažkosti s počatím začal riešiť omnoho skôr

Špecializované pracovisko

Keď už je jasné, že sa bez odborníkov nezaobídete, nechajte si odporučiť špecializované pracovisko od svojho gynekológa alebo sa popýtajte známych na ich skúsenosti. V dnešnej dobe funguje celý rad kliník a centier asistovanej reprodukcie, ale ich kvalita sa môže líšiť. Dôležité je, aby klinika mala nielen zodpovedajúcu profesionálnu úroveň, ale aj takých ošetrujúcich lekárov, ku ktorým budete mať dôveru. Predsa len s nimi budete riešiť zásadné otázky.

Čo vás čaká

Na klinike vyšetria vás aj vášho partnera. U žien je základom stanovenie tzv. bazálneho hormonálneho profilu. Pri ňom vám odoberú krv na začiatku menštruačného cyklu. Lekár vás tiež vyšetrí ultrazvukom, skontroluje priechodnosť vajcovodov, urobí imunologické a genetické vyšetrenie a využiť môže aj chirurgické metódy, laparoskopiu alebo hysteroskopiu, ktoré umožňujú nahliadnuť do maternice.

V prípade vášho partnera sa bude na základe tzv. spermiogramu sledovať hlavne kvalita spermií, ich koncentrácia, pohyb a správny tvar.

Základné metódy

Na základe výsledkov vyšetrení lekár navrhne ďalší postup. V prípade, keď je príčinou neúspešných pokusov mierna porucha kvality spermy, môže lekár odporučiť „vnútromaternicové oplodnenie“ (tzv. IUI – intrauterinnú insemináciu). Tá patrí k najmenej náročným metódam asistovanej reprodukcie. Spermie sú pri nej zavedené pomocou katétra cez maternicové hrdlo do maternicovej dutiny.

V prípade komplikácií na strane ženy alebo v prípade horšej kvality spermií sa potom väčšinou pristupuje k umelému oplodneniu v skúmavke, odborne povedané „oplodnenie vajíčka mimo tela ženy“, teda k tzv. IVF – in vitro fertilizácii. Mužovi sú odobrané spermie a žene po hormonálnej stimulácii vajíčka, ktoré sú v laboratóriu oplodnené. Niekoľko dní sa potom embryá ešte v laboratóriu kultivujú a sledujú a až potom sú prenesené do maternice.

Čísla a štatistika

Aj keď je dnešná medicína mocná, stopercentný úspech vám, bohužiaľ, nezaručí. Šance na donosenie zdravého bábätka dramaticky klesajú s vekom. A čísla v tomto smere hovoria jasne. Ak podstúpite umelé oplodnenie pred 30. rokom veku, máte 40 % nádej na bábätko, po štyridsiatke už potom len 10 %. S riešením neplodnosti preto zbytočne neváhajte.

S vekom súvisí aj to, či vám IVF zaplatí zdravotná poisťovňa. Tá hradí maximálne štyri stimulované IVF cykly ukončené embryotransferom, pokiaľ v prvých dvoch cykloch bolo transferované len jedno embryo a ak máte menej než 40 rokov (resp. max. 39 rokov + 364 dní). Umelé oplodnenie môžete podstúpiť aj neskôr (až do 49 rokov), ale podľa zákona č. 373/2011 Zb., o špecifických zdravotných službách, si ho už potom hradíte z vlastných zdrojov.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

ALTE príhoda

Ešte pred tým, než bábätko zomrie na syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), nastáva u neho takzvaná ALTE príhoda. Dieťatko nedýcha, je bledé, silne sa potí a pripomína handrovú bábiku. Počas ALTE príhody môžete dieťa včasnou pomocou zachrániť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog