Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
08. 08. 2022

Ambasádorka odporúča monitor dychu Nanny

Opýtali sme sa našej ambasádorky MUDr. Denisy Jaššovej "MONITOR DYCHU – oplatí sa do výbavy? "

Môj osobný názor je JEDNOZNAČNE ÁNO. Sama som monitor do postieľky využívala do 6. mesiaca života môjho synčeka. A to teda nie som úzkostlivý typ človeka. Pri všetkých možných aj nemožných situáciach, ktoré ako pediatrička viem, že sa môžu stať, som si zvolila monitor používať. A poviem Vám pravdu, dodával mi pocit väčšej istoty a slobody.

Monitor dychu je pomôcka, ktorá zachránila určite mnoho životov. Jeho používanie je bezpečené a jednoduché. Myslím si, že investícia do monitoru dychu je oveľa výhodnejšia ako investícia do „načančaných“ dečiek, vankúšikov, hračiek a krásnych vecí, ktoré ale v postieľke nemajú v rámci bezpečnosti čo hľadať.
Funguje tak, že zaznamenáva nádychy dieťatka (počas nádychu bliká zelená kontrolka). Ak sa dieťatko nenadýchne viac ako 20 sekúnd, alebo sa zníži frekvencia jeho dychov pod 8 nádychov za minútu, začne svietiť červené svetlo a spustí sa poplašný zvuk. Už len samotné spustenie zvukového alarmu často stačí na to, aby sa bábätko prebudilo z hlbokého spánku a nadýchlo sa.
Na trhu sú viaceré druhy – monitory umiestnené do postieľky, ale aj na plienku bábätka (v prípade, že v postieľke dieťatko nespí alebo napr. do kočíka).

Rizkovejšie skupiny, pri ktorých je používanie monitoru dychu vysoko odporúčané, sú všetky predčasne narodené deti, deti s refluxom, deti, ktorých súrodenci zomreli na SIDS, deti, ktoré prekonali príhodu ALTE, ktoré majú rôzne chronické ochorenia, mali počas spánku niekedy kŕče, ktoré majú spánkové apnoe. Používanie je pre tieto skupiny detí vhodné do 12.mesiaca života dieťatka.
U „nerizikových“, teda bežne vyvíjajúcich sa, zdravých detí, sa používanie odporúča aspoň do 6.mesiaca života.

Samozrejme, či sa ako rodičia rozhodnete pre monitor dychu je Vaša vec. Ja som sa ako matka rozhodla pre monitor dychu. Našťastie okrem „zapípaní“ kvôli tomu, že som v noci zabudla monitor vypnúť pred vybratím synčeka z postieľky, iné zapípania neboli. Je však dôležité vedieť, čo by bolo keby a príčiny, prečo najčastejšie môže monitor dychu signalizovať alarm. 

 

#monitordychu
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Spánkové apnoe

Pojmom apnoe sa označuje ochorenie, pri ktorom ľudia prestávajú počas spánku dýchať alebo dýchajú s nižšou intenzitou. U bábätiek sú tieto problémy spôsobené nevyvinutým dychovým centrom v mozgu. Pokiaľ je dychová pauza príliš dlhá, môže viesť k ALTE príhode a nakoniec aj k úmrtiu na syndróm náhlej smrti dojčiat.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog