Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
10. 10. 2024

Čierny kašeľ u detí: čo by mali rodičia vedieť

Čierny kašeľ, alebo tiež pertussis, je vysoko nákazlivé respiračné ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje deti, ale nebezpečné môže byť aj pre staršie osoby a jedincov s oslabenou imunitou. Toto ochorenie spôsobuje baktéria Bordetella pertussis, ktorá napáda dýchacie cesty a vyvoláva silné záchvaty suchého kašľa. Napriek dostupnému očkovaniu zostáva čierny kašeľ aktuálnym problémom, a preto je dôležité, aby rodičia vedeli chorobu včas rozpoznať a vedeli, ako jej predchádzať. Najzávažnejší priebeh hrozí novorodencom a malým dojčatám, u ktorých môže byť čierny kašeľ až život ohrozujúci.

Priebeh čierneho kašľa u novorodencov a dojčiat

Čierny kašeľ je pre najmenšie bábätká obzvlášť nebezpečný, pretože ich dýchacie cesty sú anatomicky užšie a sú náchylnejšie na komplikácie. U dojčiat do šiestich mesiacov sa kašeľ objavuje, a hoci ide o suchý kašeľ bez tvorby hlienu, záchvaty kašľa môžu spôsobiť vážne dýchacie problémy. Bábätká sú navyše ohrozené krátkymi zástavami dychu, ktoré môžu byť až život ohrozujúce. Medzi ďalšie závažné komplikácie patrí rozvoj zápalu pľúc. U najmenších detí sa v súvislosti s čiernym kašľom môžu vyskytnúť aj kŕče alebo encefalopatia (poškodenie mozgu).

Hlavnou ochranou novorodencov počas prvých troch mesiacov života je očkovanie mamičky počas tehotenstva, vďaka čomu sú bábätká chránené jej protilátkami. Postupne nastupuje ochrana po očkovaní dieťaťa, ale pokým nie je očkovacia schéma dokončená, stále hrozí riziko nákazy a závažného priebehu choroby. Preto je dôležité, aby sa najbližší rodinní príslušníci nechali preočkovať, a zároveň sa odporúča, aby rodinu s bábätkom nenavštevovali ľudia s respiračným ochorením, aj keď len miernym.

Príznaky čierneho kašľa

Čierny kašeľ sa rozvíja v troch fázach, z ktorých každá má charakteristické príznaky:

1. Katarálna fáza (1–2 týždne):
   - Nádcha
   - Zvýšená teplota (subfebrília)
   - Kýchanie
   - Suchý kašeľ, ktorý sa postupne zhoršuje

2. Paroxyzmálna fáza (1–6 týždňov):
   - Silné záchvaty kašľa, ktoré môžu viesť k zvracaniu
   - Typický zvuk pri nádychu po kašli, známy ako "whoop"
   - Únava po záchvatoch kašľa
   - Sčervenanie alebo zmodranie tváre počas kašľa

3. Rekonvalescentná fáza (2–3 týždne):
   - Postupné zlepšovanie kašľa
   - Znižovanie frekvencie a intenzity záchvatov kašľa

Diagnóza, liečba a monitorovanie dychu

Diagnóza čierneho kašľa sa stanovuje na základe klinických príznakov a laboratórnych testov, ako je PCR test zo steru z nosohltanu alebo krvný test na prítomnosť protilátok proti Bordetella pertussis. Klasická kultivácia baktérií sa v praxi príliš nepoužíva, pretože je časovo náročná.

Liečba zahŕňa podávanie antibiotík, ktoré môžu skrátiť infekčné obdobie a zmierniť príznaky, najmä ak sú podané v ranom štádiu ochorenia. Na samotný kašeľ bežné antitusiká obvykle nie sú účinné. Odporúča sa zabezpečiť pokoj na lôžku, dostatočný prísun tekutín a zvlhčovanie vzduchu, čo môže uľaviť od príznakov.

U detí s čiernym kašľom je taktiež odporúčané používať monitor dychu, najmä počas jedného mesiaca od stanovenia diagnózy, pretože u dojčiat a malých detí hrozia krátke zástavy dychu. Aj po odznení akútnej fázy môžu pretrvávať záchvaty kašľa, čo zvyšuje riziko zvracania a vdýchnutia zvratkov, čo môže viesť k vážnym komplikáciám.

Hlavnou formou prevencie je očkovanie

Čierny kašeľ je vážne ochorenie, ktoré môže mať ťažký priebeh nielen u detí, ale aj u oslabených a imunokompromitovaných jedincov. Očkovanie výrazne znižuje riziko nákazy a je kľúčovým preventívnym opatrením.

Informovanosť rodičov o príznakoch, diagnostike a liečbe čierneho kašľa je zásadná pre včasnú reakciu a ochranu zdravia detí. Ak máte akékoľvek obavy alebo otázky týkajúce sa čierneho kašľa, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom.

#
21. 04. 2023 Nákupný radca
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
210,00 €

Výhodné balenie monitoru dychu Nanny BM-03 obsahuje dve podložky. Zabezpečí maximálny komfort a bezpečie pre vás a vaše bábätko.

23279

Slovník pojmov

Kalibrácia

V snímacej podložke je senzor, ktorý zachytí aj tie najjemnejšie pohyby bábätka. Jeho životnosť je dva roky, potom citlivosť klesá. Preto je po uplynutí tohto času nutné kúpiť k monitoru dychu novú podložku. Stará sa nedá nijako „kalibrovať“ a jej používanie tým bezpečne predĺžiť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog