Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
04. 08. 2023

Čo je syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS)?

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) je náhla a neočakávaná smrť dieťaťa, pri ktorej sa nezistila žiadna príčina.

Náhle a neočakávané úmrtie dieťaťa odborníci zvyčajne označujú ako "náhle neočakávané úmrtie v dojčenskom veku" (SUDI) alebo "náhle neočakávané úmrtie v detskom veku" (SUDC), ak bolo dieťa staršie ako 12 mesiacov. Úmrtie dieťaťa, ktoré je neočakávané, sa niekedy označuje aj ako "náhle úmrtie dojčaťa".

Niektoré náhle a neočakávané úmrtia sa dajú vysvetliť pitevným vyšetrením, ktoré odhalí napríklad nepredvídanú infekciu alebo metabolickú poruchu. Úmrtia, ktoré zostanú po pitve nevysvetlené, sa zvyčajne registrujú ako "syndróm náhleho úmrtia dojčiat" (SIDS) alebo "náhle nevysvetliteľné úmrtie v detstve" (SUDC) u dieťaťa staršieho ako 12 mesiacov.

Hoci je SIDS zriedkavý, stále sa môže stať a existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste pomohli znížiť riziko pre vaše dieťa.

Čo spôsobuje SIDS?

Nevieme, čo spôsobuje SIDS. V prípade mnohých detí je pravdepodobné, že na ne v zraniteľnom štádiu ich vývoja pôsobí kombinácia faktorov, ktorá vedie k ich náhlej a neočakávanej smrti.

Vieme však, že pravdepodobnosť výskytu SIDS môžete výrazne znížiť dodržiavaním rád pre bezpečný spánok .

V akom veku sú deti najviac ohrozené SIDS? Kedy sa riziko znižuje?

Približne 83 % úmrtí na SIDS nastáva, keď je dieťa staré šesť mesiacov alebo menej. Najzraniteľnejšie obdobie je do 3 mesiacov, ale je dôležité dodržiavať rady pre bezpečný spánok až do 12 mesiacov veku dieťaťa.

Ak chcete znížiť riziko SIDS pre svoje dieťa, prvých šesť mesiacov sa riaďte našimi odporúčaniami pre bezpečnejší spánok, napríklad spanie na chrbte v postieľke umiestnenej v spálni rodičov. Po tomto období sa riziko znižuje, avšak k SIDS môže stále dôjsť, preto je najlepšie pokračovať v bezpečnejšom spánku, ktorý ste si časom vytvorili.

Má SIDS nejaké príznaky?

V súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by deti, ktoré zomreli na SIDS, mali nejaké predchádzajúce príznaky.

Vedci na celom svete však v súčasnosti pracujú na viacerých výskumných projektoch, ktorých cieľom je zistiť príčinu SIDS a všetky faktory, ktoré by mohli naznačovať, že dieťa je vystavené vyššiemu riziku. Závery tohto výskumu môžu viesť k tomu, že lekári budú schopní určiť, či je dieťa vystavené vyššiemu riziku, a potom budú môcť spolupracovať s rodičmi na znížení rizika pre toto dieťa.

Prečo nepoužívame pojem "smrť v detskej postieľke"?

"Smrť v detskej postieľke" bol termín, ktorý sa v minulosti bežne používal na označenie náhleho a neočakávaného úmrtia dieťaťa. Vo veľkej miere sa od neho upustilo, pretože zavádzajúco naznačuje, že k náhlemu úmrtiu dieťaťa môže dôjsť len vtedy, keď dieťa spí vo svojej postieľke, čo, ako vieme, nie je pravda.

Je SIDS veľmi častý?

SIDS je pomerne zriedkavý jav - v Českej republike sa ročne narodí približne 100 000 detí a približne 25 detí zomrie na SIDS.

Aké sú najväčšie rizikové faktory? Dá sa SIDS predísť?

Existuje niekoľko rizikových faktorov, ktoré sú spojené s vyšším rizikom SIDS. Medzi tieto faktory patria:

  • Fajčenie matky počas tehotenstva, ale aj rodičov po narodení dieťaťa
  • Spanie na bruchu alebo na boku
  • Prehriatie v dôsledku vysokých teplôt alebo nadmerného obliekania dieťaťa
  • posteľná bielizeň a hračky v postieľke

Vo všeobecnosti sa vyššie riziko SIDS vyskytuje u predčasne narodených detí a v rodinách, kde sa v minulosti vyskytol SIDS.

Hoci SIDS nemožno úplne zabrániť, môžete výrazne znížiť riziko dodržiavaním našich tipov na bezpečnejší spánok.

#bezpecnyspanok
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Kalibrácia

V snímacej podložke je senzor, ktorý zachytí aj tie najjemnejšie pohyby bábätka. Jeho životnosť je dva roky, potom citlivosť klesá. Preto je po uplynutí tohto času nutné kúpiť k monitoru dychu novú podložku. Stará sa nedá nijako „kalibrovať“ a jej používanie tým bezpečne predĺžiť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog