Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
13. 05. 2019

Čo vás čaká v prvom roku u detského lekára

S novorodeným bábätkom sa váš detský lekár zoznámi do troch dní po príchode domov z pôrodnice. Na základe zdravotného stavu bábätka potom určí termín ďalšieho vyšetrenia, obvykle za dva týždne. Ďalšia kontrola vás čaká približne v 6 týždňoch veku bábätka.

Počas prvého roku prezrie pediater zdravé bábätko celkovo 9×. V prvých šiestich mesiacoch vás pozve na kontrolu raz za mesiac, v druhom polroku približne raz za dva mesiace. Pokiaľ je bábätko zdravé a dobre prospieva, častejšie kontroly nie sú potrebné. V prípade, že sa bábätko narodilo predčasne alebo má nejaké zdravotné komplikácie, na početnosti prehliadok sa s vami dohodne individuálne.

Priebeh kontroly

Pri každej štandardnej prehliadke lekár urobí kompletné klinické vyšetrenie. „Opýta sa, či dojčíte, popr. či dokrmujete, alebo kŕmite umelým mliekom. U starších detí sa bude zaujímať o to, čo už dieťa je a koľko toho zje. Dieťa zváži, zmeria a zmeria obvod hlavy. Urobí komplexné fyzikálne vyšetrenie, teda skontroluje veľkosť fontanely, pevnosť záhlavia, dutinu ústnu, popr. prerezávanie zubov u starších detí. Vypočuje srdce a pľúca, prehmatá bruško, u novorodencov skontroluje pupok, vyšetrí tep na femorálnych tepnách a prezrie kožu a genitál dieťaťa. Bude zisťovať hydratáciu dieťaťa a u bábätiek do 3 mesiacov vyskúša reflexy, napr. Moorov reflex. Potom sa vás opýta, čo dieťa dokáže, teda skontroluje psychomotorický vývoj. Je stanovené, čo by malo dieťa zhruba vedieť v danom veku. Či napríklad sleduje hračky, či sa otočí za zvukom alebo sa pretočí na bruško a na chrbát, či sa naťahuje po hračkách a podobne,“ približuje detská lekárka MUDr. Lucie Skálová.

Okolo 3. mesiaca veku je štandardne bábätko očkované podľa tzv. očkovacieho kalendára. Odklad očkovania alebo akákoľvek výnimka záleží na dohode a posúdení konkrétnej situácie lekárom.

Priestor na poradu

Pri preventívnych prehliadkach sa s lekárom tiež môžete poradiť o čomkoľvek, čo sa týka zdravia a starostlivosti o bábätko. „Rodičia sa najčastejšie pýtajú na dojčenie, prikrmovanie umelou výživou, príkrmy ako také a čo a kedy zavádzať (viac o príkrmoch sa dozviete v článku tu), na starostlivosť o kožu, na typy a termíny očkovania, na starostlivosť o pravidelnú stolicu alebo ako bábätko kúpať a kedy strihať nechty,“ doplňuje MUDr. Skálová.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
210,00 €

Výhodné balenie monitoru dychu Nanny BM-03 obsahuje dve podložky. Zabezpečí maximálny komfort a bezpečie pre vás a vaše bábätko.

23279

Slovník pojmov

Spánkové apnoe

Pojmom apnoe sa označuje ochorenie, pri ktorom ľudia prestávajú počas spánku dýchať alebo dýchajú s nižšou intenzitou. U bábätiek sú tieto problémy spôsobené nevyvinutým dychovým centrom v mozgu. Pokiaľ je dychová pauza príliš dlhá, môže viesť k ALTE príhode a nakoniec aj k úmrtiu na syndróm náhlej smrti dojčiat.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog