Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
04. 04. 2019

Hormonálny tehotenský kokteil a čo od neho čakať

Nie nadarmo sa tehotenstvu hovorí iný stav. Iné je úplne všetko a čakajú vás zmeny nielen fyzické, ale aj psychické. Môžu za to hormóny, ktoré majú za úlohu zaistiť správny vývoj bábätka a pripraviť vás na pôrod a rolu mamičky. Čo počas týchto deviatich mesiacov môžete čakať?

Je to ako jazda na horskej dráhe. V jednej chvíli sa cítite ako najšťastnejšia bytosť na svete a vzápätí vás všetko rozplače alebo naštve. Hormóny nás ovplyvňujú celý život, v tehotenstve s nami však lomcujú od steny k stene. Vzhľadom na to, koľko rôznych hormónov nás v tehotenstve ovplyvňuje, sú aj ich účinky pestré.

Ako na hojdačke

Na psychiku má veľký vplyv estrogén, ktorý v tehotenstve zohráva významnú úlohu pri raste maternice aj pri pôrode. V tehotenstve je jeho hladina vysoká a vďaka tomu sa cítime spokojné, plné elánu a energie.

Náladu nám, naopak, môže rozhodiť alebo dokonca pokaziť progesterón, pre ktorý sme smutné alebo podráždené. Pre naše bábätko je však nesmierne dôležitý. Na počiatku tehotenstva sa postará o to, aby sa novovznikajúci život udržal v tele nastávajúcej mamičky. Chráni ho totiž pred autoimunitným systémom.

Láska na prvý pohľad

Pri pôrode má zásadnú funkciu oxytocín. Jeho úlohou je zariadiť, aby príchod bábätka na svet nebol pre mamičku až taký bolestivý. Na svedomí má aj to, že sa do svojho anjelika zamilujete hneď na prvý pohľad. Na vyvolanie pôrodu sa niekedy používa v umelej podobe. Ak však všetko prebieha ako má, naše telo si ho vyrobí v dostatočnej miere samo. Oxytocín ovplyvňuje aj tvorbu materského mlieka.

To je len malá ukážka hlavných hormonálnych aktérov. V našom tele ich však pracuje oveľa viac: napr. choriogonadotropín (vďaka ktorému sa ukážu dve čiarky na tehotenskom teste) alebo relaxín (ktorý naše telo prispôsobí rýchlo rastúcemu objemu bruška a pomáha aj pri pôrode).

Netreba sa preto čudovať, že taký hormonálny mix nás dokáže poriadne potrápiť. Dôležité je si uvedomiť, že výkyvy nálad a vôbec väčšia citlivosť sú v tehotenstve úplne prirodzené a že s nimi bojuje drvivá väčšina nastávajúcich mamičiek. Pomôže aj to, keď vieme, že kolísajúce hladiny hormónov majú svoj dôvod a že pomáhajú rásť nášmu bábätku. Skúste preto tehotenstvo vnímať ako jedinečné životné obdobie, ktoré je síce niekedy poriadne náročné, ale na konci ktorého vás čaká tá najkrajšia odmena.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Zdravotnícka pomôcka

Do tejto kategórie patrí mnoho rôznych výrobkov, ktoré sa používajú v zdravotníctve od náplastí až po prístroj na magnetickú rezonanciu. Pomôcky musia spĺňať pravidlá stanovené v smernici Európskej rady 93/42 EHS. 

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog