Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
24. 07. 2020

Kde všade Vám pomôže monitor dychu

Po návrate domov z pôrodnice má väčšina rodičov pre bábätko pripravenú klasickú postieľku. Lenže máloktorý drobček v nej strávi 24 hodín denne. Pri bežnom chode domácnosti, kedy sa často pohybujete po celom byte alebo dome, je praktickejšie mať bábätko na dohľad a zabezpečiť mu viac bezpečných "odpočívadiel". V ktorých z nich môžete bez problémov používať monitor dychu Nanny, ktorý spoľahlivo postráži spánok vášho bábätka? A aké zásady dodržiavať, aby monitor fungoval bezchybne?

Kde všade môže bábätko s Nanny odpočívať a ktorým miestam sa naopak vyhnúť?

Detská postieľka

Spanie v samostatnej postieľke vybavenej monitorom dychu v spálni rodičov je považované za vôbec najbezpečnejšiu formu spánku pre bábätko. Mamičke navyše dodá toľko potrebný pokojný spánok, aby nabrala energiu do ďalšieho dňa. Z pohľadu použitia monitora dychu sa jedná o najbezpečnejšie umiestnenie - treba len dbať na správnu inštaláciu Nanny v postieľke, ktorá sa nesmie ničoho dotýkať.

Hniezdo

Hniezdočko je mäkký pelech vytvorený pre útulný odpočinok vášho bábätka. Býva tvarovateľný a opatrený prateľným poťahom z príjemného materiálu. Niektoré hniezdočka v sebe majú už aj integrovaný matrac. Pokiaľ chcete použiť monitor dychu s hniezdočkom, musia byť položené na pevnej tvrdej ploche, ideálne v detskej postieľke, a spoločne s matracom postieľky by mali vytvárať vrstvu max. do 12 cm. Overte ""priepustnosť"" jednotlivých vrstiev. Bábätko položte do hniezda, zapnite monitor a odstúpte. Ak bliká zelená kontrolka v rytme dychu dieťaťa, máte istotu, že jeho dych podložka sníma. Ak sa tak nedeje, môžete podložku umiestniť priamo na matrac (nie pod ňu), potom už by mal monitor dych bábätka bez problémov zachytiť.

Next-to-me postieľka

Next-to-me (prístavná) postieľka je detská postieľka určená k dočasnej alebo trvalej fixácií k posteli rodičov. Má odnímateľný bok a nastaviteľnú výšku, aby bolo možné ju pripojiť k posteli rodičov a vytvoriť tak celistvú plochu pre spoločný odpočinok či hry. V prípade, že máte prístavnú postieľku pripevnenú k posteli rodičov, môže monitor dychu snímať váš dych a nemôže tak vyhlásiť poplach, ak by bábätko prestalo dýchať. Toto použitie je teda možné iba v prípade, že ste sami v bdelom stave a bábätko strážite. Počas spánku je nutné prístavnú postieľku odpojiť od postele rodičov a stáť celkom samostatne v dostatočnej vzdialenosti, a vykonať test funkčnosti.

Kolíska

Kolíska býva alternatívou pre spánok bábätka počas dňa. Je ľahko prenosná, a preto si ju mamička môže vziať napríklad do kuchyne alebo obývačky, aby tak mala bábätko na očiach aj počas práce v domácnosti. Snímaciu podložku môžete do kolísky uložiť rovnako ako do postieľky. Ak však chcete monitor používať, je potrebné, aby bola kolíska zaaretovaná a nehojdala sa. Hojdanie by vytváralo vibrácie, ktoré by monitor mohol vyhodnotiť ako dýchanie dieťaťa a nespustil by sa alarm, ak by dieťa prestalo dýchať. Kolíska musí mať pevné dno, inak by podložka správne nedoliehala a mohlo by dochádzať k častejšiemu výskytu falošných poplachov. Pred použitím je potrebné vykonať test funkčnosti.

kočík

Kočík je nevyhnutný pomocník na cesty a prechádzky s Vaším bábätkom. Na použitie s monitorom dychu je však úplne nevhodný, pretože pohyby kočíka sú monitorom detekované a nedošlo by k vyhláseniu poplachu v prípade zástavy dychu. Ak by ste predsa chceli použiť kočík s monitorom dychu, potom iba zaaretovaný a v interiéri (pohyby vetra môžu spôsobiť drobné vibrácie, ktoré monitor zaznamená ako dych dieťaťa). Pred použitím je potrebné vykonať test funkčnosti.

Posteľ rodičov

Spinkanie a maznanie bábätka spolu s rodičmi v jednej posteli je obľúbenou a láskyplnú hrou vytvárajúcu pevnú väzbu medzi bábätkom a rodičom. Pre použitie s monitorom dychu je však nemožné. Preto- spite s bábätkom len v prípade, že ste sami v bdelom stave. Prinajmenšom na noc dávajte bábätko spať do samostatnej postieľky vybavenej monitorom dychu.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Kalibrácia

V snímacej podložke je senzor, ktorý zachytí aj tie najjemnejšie pohyby bábätka. Jeho životnosť je dva roky, potom citlivosť klesá. Preto je po uplynutí tohto času nutné kúpiť k monitoru dychu novú podložku. Stará sa nedá nijako „kalibrovať“ a jej používanie tým bezpečne predĺžiť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog