Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
01. 07. 2019

Keď sa nedarí otehotnieť

Problémy s početím nejsou dnes bohužel nijak výjimečné. Podle statistik trápí až čtvrtinu partnerských nebo manželských párů. Příčin může být celá řada, odborníci se ale shodují, že při snažení se o miminko hraje významnou roli psychická pohoda.

Či sa snažíte otehotnieť prirodzenou cestou, alebo pomocou medicíny a lekárov, psychika a emócie budú v celom procese zásadné. Ak ste napríklad v práci dlhodobo pod tlakom, počatiu bábätka tým veľmi nenahrávate. Svoje urobí aj ubíjajúci kolotoč zameraný len a len na otehotnenie: sledovanie ovulácie, milovanie s partnerom „na povel“ len v plodné dni a stres z toho, keď sa hneď nedostaví výsledok. Pri strese sa pritom preťažujú obranné mechanizmy organizmu, znižuje sa imunita a sme náchylnejší na choroby. Dlhodobý stres môže navyše ovplyvňovať hormóny nutné na dozrievanie a uvoľňovanie vajíčka pri ovulácii.

Zdravšie životné tempo

Základné odporúčania sa preto týkajú zmeny životného štýlu. Snažte sa zvoľniť tempo, starajte sa o seba a nebojte sa žiadať o pomoc. Vášmu telu tiež prospeje a na tehotenstvo ho dobre pripraví dostatok spánku a odpočinku, vyvážená strava, primeraný pohyb a celková očista tela. Keď sa budete dobre cítiť fyzicky, ľahšie sa potom vyladíte aj po psychickej stránke, čo je o niečo náročnejšia úloha. Čo vám v tom pomôže?

Nemysli na to

Väčšina dobre mienených rád, ktoré začujete vo vašom okolí, bude v štýle „vypni, prestaň na to myslieť, nájdi si nejakého koníčka a hneď otehotnieš, uvidíš“. To všetko sa pekne počúva, no horšie robí. Schválne si skúste zakázať myslieť na niečo, po čom túžite (dosaďte si podľa seba napríklad čokoládovú tortu, krásnu kabelku alebo dlhú dovolenku). Bude to takmer nemožné. Čím viac sa tomu budete brániť, tým viac vás to bude prenasledovať. Takto jednoducho to skrátka nefunguje.

Ak sa totiž budete snažiť samu seba presvedčiť, že už vám na niečom (na tehotenstve) nezáleží, ale nebudete s tým vnútorne stotožnená, nič sa nestane. Zmena v hlave musí byť skutočná, svoje telo len tak neoklamete. Ak však sama vnútorne dospejete k zmene, posuniete sa ďalej, potom sa môžu začať diať veci.

To sú presne tie prípady, keď ženy, ktoré sa zmierili s neplodnosťou a rozhodli sa dieťa si adoptovať, naraz spontánne otehotneli. Inokedy môže stačiť to, keď nájdete zmysel života v niečom inom ako v dieťati. „Šesť rokov sme sa s priateľom neúspešne pokúšali o bábätko. Keď už sme to vzdali, rozhodli sa cestovať a ako zázrakom nám schválili vízum na Nový Zéland, zistila som, že som tehotná,“ hovorí tridsaťtriročná Míša.

Ak sa, naopak, budete zubami nechtami držať niečoho, čo už dávno nefunguje, ale vy to z pohodlnosti alebo pri vidine skorého tehotenstva meniť nechcete, môžete sa staviť, že do iného stavu hneď tak neprídete. „V práci som nebola už dlho spokojná, ale mala som naplánované, že miesto pred materskou meniť nebudem. Takto prežívať som tam vydržala štyri roky. Potom som, našťastie, pre reorganizáciu musela odísť a nájsť si novú prácu, ktorá ma bavila od prvého dňa. Už o mesiac som potom v ruke držala tehotenský test s dvoma čiarkami,“ spomína tridsaťjedenročná Lucka.

Poraďte sa s odborníkom

Niekedy nie je také jednoduché prestaviť si všetko v hlave, usporiadať si inak priority alebo len urobiť ten prvý krok. Inokedy môžu byť zasa problémy ukryté pod povrchom a odstránenie blokov môže byť náročnejšie. Ak si neviete dať rady, nebojte sa dať si poradiť od odborníkov a porozprávajte sa s psychológom alebo psychoterapeutom. S odbornou pomocou môže byť totiž cesta k vytúženému bábätku omnoho kratšia.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Monitor dychu

Monitor dychu je prístroj, ktorý v spánku stráži dych bábätka aby ste si mohli vy odpočinúť a načerpať energiu počas spánku. Ak dieťatko prestane v spánku dýchať, monitor dychu spustí poplach. Privolaný rodič potom dieťaťu včas poskytne prvú pomoc.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog