Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
01. 04. 2019

Kedy ísť s bábätkom k lekárovi

Imunita dieťaťa sa v prvých mesiacoch života iba vyvíja. Je preto teda celkom bežné, keď bábätko v prvom roku niekoľkokrát prekoná nachladenie alebo horúčkovité ochorenie. U novorodenca konzultujte s lekárom akúkoľvek zmenu zdravotného stavu, u starších bábätiek záleží od závažnosti ťažkostí. Čo to presne znamená a ako zistiť, že už je čas na návštevu lekára? Opýtali sme sa priamo detskej lekárky MUDr. Lucie Skálovej.

Ako je to s novorodencami, teda bábätkami do veku jedného mesiaca? Kedy presne vyhľadať lekára?

Ak novorodenec začne mať akékoľvek problémy s pitím, horšie sa chytá prsníka, odmieta piť, menej močí, neutíšiteľne plače dlhšie ako hodinu vkuse, objaví sa vyrážka na koži, horšie dýcha, má teplotu nad 38 °C rektálne po odpočítaní alebo opakovane meranú zvýšenú teplotu (nad 37,5 po odpočítaní), bolo by vhodné, aby ho ešte v ten istý deň, najneskôr do 24 hodín prezrel pediater.

Čo dojčatá od jedného mesiaca do jedného roka, s akými ťažkosťami ísť k lekárovi a čo zvládneme doma sami?

Nedá sa odpovedať jednoznačne celkom všeobecne, ale v podstate platí to, čo pri novorodencoch, len pri horúčke si môžeme dovoliť ísť k lekárovi až po 2, 3 dňoch trvania horúčky nad 38 °C za predpokladu, že dieťa je inak čulé, dostatočne pije a močí, nemá vyrážky. V prípade akýchkoľvek pochybností je lekára vhodné navštíviť skôr alebo s ním stav prekonzultovať telefonicky.

Na čo sa u lekára pripraviť? Ako bude vyšetrenie chorého dieťaťa prebiehať? Máme vziať so sebou moč, alebo to nie je potrebné?

Záleží na tom, s akými ťažkosťami prídete. Všeobecne sa vás lekár vždy opýta, ako dlho daný stav trvá, ako sa vyvíja, či sú k nemu pridružené teploty/horúčky/aké vysoké, ako dieťa pije a je, či vracia, má hnačku, prípadne kašle, akú má nádchu atď. Podľa ochorenia a veku dieťaťa, u menších detí, novorodencov a dojčiat sa navyše pýta, či majú úbytok hmotnosti a o koľko, či mal alebo má niekto v rodine podobné ťažkosti, prípadne bábätko odváži.

Ďalej dieťa vyšetrí – popočúva srdce a pľúca, prezrie krk, prezrie pokožku, prípadne prehmatá bruško alebo prezrie uši. Na základe svojho vyšetrenia vás môže lekár ďalej odoslať na špecializované vyšetrenie – napr. na ORL, röntgen a podobne.

Prípadne môže vyšetriť v ordinácii moč alebo CRP (CRP čiže C-Reaktívny proteín je bielkovina tvorená v pečeni, ktorá narastá veľmi rýchlo v prípade zápalových procesov). Ďalej môže vykonať strep test pri bolesti hrdla – záleží od vybavenia ordinácie. CRP je orientačná metóda a nie je potrebné ho robiť vždy, je to vždy na uvážení lekára.

Moč je vhodné so sebou vziať na vyšetrenie, ak trvajú teploty nad 38 °C dlhšie ako 3 dni. Ak môžete, vezmite so sebou prvý ranný moč, k lekárovi by ste ho mali doniesť najneskôr do 2 hodín. Moč by mal byť odchytený do vyvarenej nádobky, odchytáva sa stredný prúd, najlepšie po osprchovaní a riadnom umytí genitálií.

V zimných mesiacoch majú deti často nádchu. Kedy ísť s nádchou k lekárovi?

Záleží to od veku dieťaťa a od celkového stavu dieťaťa.  Najprv doma liečime pomocou základných opatrení: odsávanie, zvlhčený vzduch, zvýšená poloha, dostatok tekutín, morská voda, prípadne nosové kvapky. Ak sa stav dieťaťa zhoršuje alebo sa pridajú teploty, kašeľ a pod., navštívte lekára.

A čo kašeľ, tiež častá zdravotná komplikácia u detí. Kedy ho zvládneme doma a kedy už je namieste konzultácia s lekárom?

Ak sa kašeľ zhoršuje, alebo dieťa dýcha voľne, stačí vyšetrenie lekárom o 3 dni. Ak by vznikla akútna dýchavičnosť, je potrebné okamžité vyšetrenie lekárom.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
122,00 €

Výhodné balenie monitora dychu Nanny s dvomi podložkami oceníte hlavne ak bude bábätko často spinkať na viacerých miestach. Nemusíte si robiť starosti s prenášaním a opätovnou inštaláciou.  

23279

Slovník pojmov

Náhradná podložka

Ak vaše bábätko často spinká na dvoch miestach, odporúčame mať k monitoru dychu aj náhradnú podložku. Jednu necháte napevno v detskej postieľke a druhú napríklad u babičky, ktorá vnúča často stráži.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog