Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
15. 04. 2019

Kolika

Inokedy usmievavé a pohodové bábätko je zrazu ako vymenené, napína nožičky, červená v tvári a hlavne vytrvalo plače alebo dokonca kričí a nedá sa utíšiť. Obrázok, ktorý veľmi dobre poznajú rodičia bábätiek s kolikou. Čo to presne je a ako proti nej bojovať?

Tzv. novorodenecká kolika je jednou z najčastejších príčin bolestí bruška u bábätiek. Môže za to nezrelá tráviaca sústava, kvôli ktorej bábätká trpia zvýšenou plynatosťou. Plyny v tráviacom trakte robia poriadnu neplechu, tlačia na stenu čreva a spôsobujú tak nepríjemné bolesti bruška. „Ide o kombináciu toho, že sa napr. novorodenci málo pohybujú a zároveň do seba dostanú potraviny, ktoré veľmi nadúvajú, cez materské mlieko, a tak trpia plynatosťou,“ hovorí detská lekárka MUDr. Lucie Skálová. Istou útechou pre rodičov a bábätká je, že väčšinou koliky samy odznejú po prvých troch mesiacoch, keď bábätko trochu vyrastie, začne sa viac hýbať a upraví sa mu trávenie.

Ako kolikám predísť

Veľkú rolu v prevencii hrá jedálny lístok dojčiacich mamičiek. Vyplatí sa vyvarovať sa nadúvajúcich jedál, ako je napr. cibuľa, cesnak, kapusta, strukoviny alebo aj čerstvé pečivo.

Ak nedojčíte, ale kŕmite z fľaše, môže byť na vine aerofágia. Tá vzniká, keď bábätko pri kŕmení hltá nielen mlieko, ale aj veľa vzduchu. Ten potom bruško „nafukuje“ a spôsobuje bolenie. V takom prípade je potrebné robiť v priebehu kŕmenia pauzy a nechať bábätko odgrgnúť. Pomôže aj to, keď máme na cumlíkoch čo najmenšie dierky a pri príprave mlieka dávame pozor, aby sme s ním zbytočne netrepali a nenapenili ho.

Za bolesťou bruška môže byť aj alergia na bielkoviny kravského mlieka a gastroezofageálny reflux, keď bábätko aj niekoľko hodín po pití grcká. „Pri GER (gastroesofageálny reflux) je dôležité kŕmiť bábätko vo zvýšenej polohe, po kŕmení ho nechať dostatočne odgrgnúť a uložiť ho do postieľky vo zvýšenej polohe (napr. podložiť matrac v oblasti hlavičky). Pokiaľ nie je dieťa dojčené, ale je kŕmené umelým mliekom, je možné toto mlieko mierne zahustiť ryžovým odvarom alebo nutritonom. U väčšiny detí sa GER s postupom času zmierňuje, až celkom vymizne. V prípade alergie na bielkovinu kravského mlieka je dôležité eliminovať kravskú bielkovinu zo stravy mamičky, tzn. vyvarovať sa všetkých mliečnych výrobkov, pokiaľ je dieťa dojčené. Pokiaľ je kŕmené umelou formulou, je možné pri lekárom preukázanej alergii používať špeciálne mlieka pre alergikov, kde je vysoko naštiepená bielkovina. Pri výraznejších príznakoch alergie na kravskú bielkovinu je možné podať aj iba zmes aminokyselín. Mlieko meňte však vždy len po konzultácii s lekárom,“ dodáva MUDr. Lucie Skálová.

Ako postupovať, keď už kolika nastane

Pokiaľ už bábätko od bolesti plače, všelijako sa krúti alebo vzpína, skúste mu namasírovať bruško v oblasti pupka krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek. Pomôcť môže aj cvičenie s nožičkami tak, že kolienka pritlačíte k brušku, aby sa uvoľnili vetry.

Niektorým bábätkám robí dobre nahriaty vankúšik z čerešňových kôstok priložený na bruško. A iným zas nosenie na „tigríka“, keď bábätko položíte na predlaktie tvárou dole, a tak mu masírujete bruško. „Môžete skúsiť aj polohu tzv. „klbka“. Bábätko dajte chrbtom k sebe, oprite si ho o svoje brucho a trochu mu nadvihnite nožičky smerom k brušku. Alebo ho častejšie dávajte na bruško, nenechávajte ho však v tejto polohe spať, zvyšuje sa tým riziko SIDS (syndróm náhleho úmrtia dieťaťa),“ odporúča MUDr. Skálová. Všetkým bábätkám bez rozdielu potom bude pri trápení najlepšie v mamičkinej alebo oteckovej náruči.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa

Termínom syndróm náhleho úmrtia dojčaťa (sudden infant death syndrome – SIDS) označujú lekári prípady, keď bábätko náhle zomrie bez zjavných príčin. Obvykle v spánku prestane dýchať a udusí sa. Riziko hrozí aj zdravým deťom a aj napriek všetkej snahe pediatrov sú konkrétne príčiny SIDS stále neznáme.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog