Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
14. 06. 2019

Kúpanie

Bábätká väčšinou milujú teplú vodu. Pripomína im totiž dôverne známe prostredie, plodovú vodu z vášho bruška. Bábätko nemusíme kúpať každý deň, ale práve preto, že sa väčšine dojčiat v teplej vode páči a cítia sa v nej dobre, stáva sa kúpanie obľúbeným každodenným rituálom.

Čo budete pri kúpaní potrebovať

Pripravte si detskú vaničku alebo špeciálne kúpacie vedierko, teplomer do vody, osušku, detské mydlo, krém proti zapareninám a podľa potreby detský olej alebo mlieko po kúpeli, detský hrebienok na vlásky.

Ako na to

Teplota v miestnosti by mala byť medzi 22 a 26 stupňami Celzia. Vo vaničke by malo byť 10 až 15 cm vody. Lepšie je naliať najskôr studenú a potom postupne pridávať teplú vodu. Voda by mala mať teplotu tela, t. j. okolo 37 stupňov. Teplotu skontrolujte teplomerom. Pred kúpaním umyte bábätku genitálie a zadoček od nečistôt. Opatrne ho položte do vaničky. Bábätko kúpte krátko, zhruba od troch do siedmich minút. Nie je potrebné používať množstvo kozmetiky, úplne bude stačiť neparfumované a šetrné detské mydlo alebo len voda. Nezabudnite umyť všetky záhyby, podpazušie a krk. Detské vlásky nemastnejú, preto ich môžete bábätku umývať len raz za týždeň a bez akéhokoľvek šampónu.

Po kúpaní

Po kúpeli bábätku podsuňte jednu ruku pod zadoček, druhú pod hlavičku a opatrne ho preneste na pripravenú osušku. Ešte mokré bábätko držte pevne, aby vám nevykĺzlo. Jemne bábätko osušte a nezabudnite na zle prístupné miesta (krk, podpazušie). Ak má bábätko suchú pokožku, natrite ju kvalitným detským krémom alebo olejom. „Deti so sklonom k ekzému kúpeme len kratšie a nie každý deň. Do vody môžeme pridať niekoľko kvapiek detského oleja, aby sa pokožka príliš nevysušovala. Bábätko utierame tak, že len priložíme bavlnenú osušku a poklepeme cez ňu prstami na jednotlivé časti detského tela, pokožku netrieme. Po kúpeli vždy natrieme špeciálnym premasťovacím prostriedkom určeným priamo na atopickú pokožku. Pokožka u atopikov by sa mala premasťovať niekoľkokrát denne,“ spresňuje detská lekárka MUDr. Lucie Skálová.

Dôležité

Bábätko nenechávajte nikdy ani na moment pri kúpeli samotné, ani od neho neodbiehajte.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Batérie

Batérie dostanete spolu s Nanny v balíčku a obvykle ich nemusíte meniť, pretože vydržia naozaj dlho. Keby však prístroj po čase signalizoval, že sú vybité, kúpte klasické alkalické ceruzkové batérie. Nabíjacie batérie nie sú do Nanny vhodné.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog