Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
20. 06. 2019

Najčastejšie detské choroby v prvom roku

U detí sa imunita buduje postupne do približne 6 až 8 rokov veku. Neprekvapí preto, že počas prvých rokov si deti „odbijú“ pekný rad chorôb. Niektoré rýchlo odznejú, iné ich niekedy poriadne potrápia. S akým ochorením sa s veľkou pravdepodobnosťou stretne vaše bábätko už počas prvého roku života? Pýtali sme sa detskej lekárky MUDr. Lucie Skálovej.

Nachladenie

K najčastejším ochoreniam u dojčiat a batoliat patria ochorenia horných ciest dýchacích, teda bežné nachladenie. Jeho pôvodcom sú najčastejšie vírusy. Nákaza sa šíri kvapôčkovou infekciou, preto je dôležité bábätko, a hlavne novorodenca, zbytočne nevystavovať miestam s veľkou koncentráciou ľudí, akou sú napríklad nákupné centrá. „Najlepšou prevenciou je dostatočná hygiena rúk, obmedzenie návštev na minimum, zvlášť ak sami trpia akútnym nachladením, doma dostatočne vetrať, a pokiaľ sa dá, tak dojčiť. K lekárovi s novorodencom a menším dojčaťom je vhodné zájsť, ak sa pridajú horúčky, bábätko nedostatočne pije, nedostatočne močí, ak nádcha pretrváva a sekrét je žltý až zelený, kašeľ sa začne zhoršovať alebo sa pridá dýchavičnosť,“ spresňuje MUDr. Lucie Skálová.

Boľavé bruško

U bábätiek sa tiež z času na čas objaví vracanie alebo hnačka. Tá je pre dojčatá a batoľatá obzvlášť nebezpečná, pretože pri nej dochádza k rýchlej strate minerálov a tekutín (dehydratácii). „S batoľaťom zájdite k lekárovi, ak v sebe neudrží žiadne tekutiny alebo má veľmi časté riedke stolice, začne byť viac unavené až spavé, menej močí, má suché pery alebo jazyk,“ hovorí MUDr. Skálová.  U dojčených detí nebýva hnačka taká častá, zloženie materského mlieka im totiž zaisťuje určitú ochranu.

Vracanie je niekedy u bábätiek častejšie. Na vine môže byť aj reflux. „Ide o relaxáciu pažerákového zvierača a dochádza k následnému vracaniu obsahu žalúdka späť do pažeráka a až do dutiny ústnej. Pri refluxe dochádza väčšinou k tzv. grckaniu aj niekoľko hodín po jedle. Nejde o vracanie ako také, u väčšiny detí sa vekom zníži frekvencia výskytu a ťažkosti s ním spojené. Pri refluxe kŕmte dieťa vo zvýšenej polohe, potom ho nechajte dostatočne dlho odgrgnúť, ukladajte ho na spánok do zvýšenej polohy. Pri kŕmení umelou výživou môžete použiť na zahustenie mlieka nutriton alebo ryžový odvar,“ vysvetľuje MUDr. Skálová.

Alergie

V dnešnej dobe nie sú, bohužiaľ, alergické reakcie u bábätiek ničím výnimočným. Najčastejším prejavom je svrbivá žihľavka alebo tzv. atopický dojčenský ekzém. „Liečba atopického ekzému je dlhodobá a komplexná. Najdôležitejšie je zloženie materského mlieka – tzn. dať si pozor, čo dojčiaca mamička je, pretože všetko sa dostáva do materského mlieka. Je potrebné sa vyhnúť najčastejším potravinovým alergénom, ku ktorým patria paradajky, jahody, čokoláda, kakao, marhule, niekedy aj paprika, mliečne výrobky, ryby alebo vajcia. Je nutné vysledovať, čo ekzém u dieťaťa zhoršuje. Na vznik atopického ekzému existujú aj genetické predispozície. Ak je teda aj jeden z rodičov atopik (trpí alergiami), zvyšuje sa pravdepodobnosť, že dieťa tiež môže alergiami trpieť. Bolo opakovane preukázané, že najlepšou prevenciou pred vznikom alergií je dojčenie. Ak dieťa kŕmite umelým mliekom, môžete použiť hypoalergénne mlieko, tzv. HA (mlieko s upravenou, čiastočne rozštiepenou východiskovou bielkovinou, ktorá má menší antigénny potenciál a riziko vzniku alergie je tak nižšie, pozn. red.).

Atopický ekzém sa väčšinou zhoršuje pri akútnom ochorení, ďalej v lete, keď je väčšie teplo a dieťa sa zaparí. Používajte bavlnené oblečenie, nie umelé materiály, často dieťa preobliekajte a nechajte pokožku vetrať. Odporúča sa dieťa iba sprchovať a ľahko osušiť a pokožku dostatočne premasťovať. Ak je pokožka veľmi začervenaná, môžete vyskúšať aj krátke ovsené kúpele. Ak ide o fázu ekzému, keď pokožka mokvá, je potrebné ju vysušiť napr. obkladmi z čierneho čaju alebo obkladmi z odvaru z rumančeka,“ dodáva MUDr. Skálová.

Tzv. detské choroby

Dovtedy, kým sa nimi nakazí vaše bábätko, vám názvy týchto chorôb asi nič nepovedia. Sú to totiž typické detské choroby. Reč je konkrétne o piatej a šiestej chorobe. Piatou chorobou ochorejú najčastejšie predškoláci. V prvej fáze vyzerá podobne ako nachladenie. Teplota alebo horúčka, celková slabosť, únava, bolesť svalov a kĺbov. Po niekoľkých dňoch sa objaví typická vyrážka pri nose a na lícach, ktorá tvarom pripomína motýľa. Vyrážka sa postupne šíri na trup a na končatiny. Choroba odznie sama aj bez liečby. Základom je pokoj a dostatok tekutín.

Šiesta choroba sa najviac šíri medzi dojčatami a batoľatami.  Pri nákaze sa najskôr objaví horúčka, ktorá trvá 2 – 3 dni, a po poklese horúčok dôjde na výsev vyrážok. Ten sa šíri po trupe až ku krku a za pár dní sám zmizne. Aj napriek tomu, že priebeh môže vyzerať dramaticky, je to relatívne neškodná choroba a do týždňa je preč. Ak má však bábätko na začiatku ochorenia vysokú horúčku, radšej navštívte detského lekára, aby ste vylúčili prípadné iné infekcie.

Ako chorobám predchádzať

Množstvu chorôb môžete predísť prevenciou. Aké sú tie najdôležitejšie opatrenia? Spoľahlivou ochranou je v prvom roku dojčenie. Imunitu posilnia aj vychádzky na čerstvom vzduchu alebo vetranie a zvlhčovanie miestností. Dôležité je tiež nezabúdať na dostatočné umývanie rúk.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
210,00 €

Výhodné balenie monitoru dychu Nanny BM-03 obsahuje dve podložky. Zabezpečí maximálny komfort a bezpečie pre vás a vaše bábätko.    

23279

Slovník pojmov

Náhradná podložka

Ak vaše bábätko často spinká na dvoch miestach, odporúčame mať k monitoru dychu aj náhradnú podložku. Jednu necháte napevno v detskej postieľke a druhú napríklad u babičky, ktorá vnúča často stráži.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog