Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
26. 08. 2022

Prvá pomoc pre dieťa

Napriek vašej snahe môže dieťa prestať dýchať z rôznych dôvodov, napríklad ak sa zablokujú dýchacie cesty alebo ak dieťa zvracia v polohe na chrbte. Nebezpečenstvo zástavy dýchania sa zvyšuje pri vírusových ochoreniach, horúčkach, kŕčoch a obštrukčnej bronchitíde. Zvýšenú ostražitosť si vyžadujú aj deti s perinatálnymi rizikami, predčasne narodené deti a osoby trpiace spánkovým apnoe.

Monitor dychu Nanny vám zavolá pomoc, akonáhle vás vaše dieťa bude naliehavo potrebovať. Je dobré sa na takúto situáciu vopred pripraviť. V prvom rade by ste mali poznať postup prvej pomoci poskytovanej malým deťom, aby ste vedeli, ako v takejto chvíli správne reagovať.

Ak počujete varovný signál monitora dychu, zistite, či dieťa plače alebo sa hýbe.



Vytiahnite dieťa z postieľky a položte ho na rovný povrch. Ak by dieťa zostalo v postieľke, akákoľvek nepriama masáž srdca by nemala žiadny účinok, pretože dieťa by bolo len zatlačené do matraca. Najprv skúste stimulovať dieťa na chodidle (t. j. na spodnej časti chodidla). Oslovte dieťa menom. Ak dieťa nereaguje pohybmi, krikom alebo plačom, hlasno zavolajte o pomoc do svojho okolia. Ak je niekto s vami, požiadajte ho, aby vytočil tiesňové číslo 155.

Umiestnite hlavu dieťaťa do neutrálnej polohy. Ak je dieťa staršie ako 1 rok, zakloňte mu hlavu a odstráňte všetky viditeľné prekážky v dýchacích cestách. Nikdy však nehľadajte v ústach naslepo!



Kontrolujte dýchanie počas 10 sekúnd. Priložte ucho k ústam dieťaťa, počúvajte dýchanie a sledujte pohyby hrudníka.



Ak dieťa nedýcha, nadýchnite sa a čo najtesnejšie mu obklopte nos a ústa. Postupne vydychujte z úst určitý objem vzduchu počas 1 sekundy, aby sa hrudník dieťaťa zdvihol. Postup zopakujte 5-krát.


Dvomi prstami stlačte 15-krát stred hrudníka medzi bradavkami. Stláčajte rýchlosťou približne 2 stlačenia za sekundu (v rytme piesní Bee Gees "Jingle Bells" alebo "Stacy's Alive") do 1/3 hĺbky hrudníka.


Opakujte 2 vdychy. Vdychujte vzduch do úst dieťaťa len dovtedy, kým sa hrudník nezvýši. Potom postup niekoľkokrát zopakujte, pričom zachovajte rovnaké poradie, t. j. 15 stlačení hrudníka a 2 vdychy.
 

Po 1 minúte zavolajte 155, ak tak ešte neurobil druhý záchranár.

Po vytočení čísla 155 dajte telefón na hlasitý odposluch a položte ho vedľa hlavy dieťaťa. Zachovajte pokoj a nestrácajte čas. Pri vytáčaní telefónu opakujte postup prvej pomoci v rovnakom poradí, t. j. 15 stlačení hrudníka a 2 vdychy. Potom postupujte podľa pokynov operátora tiesňového volania.

 

 

#
22. 06. 2020 Produktový rádce
Odborník radí, ako vykonávať servis monitora dychu Nanny
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Zdravotnícka pomôcka

Do tejto kategórie patrí mnoho rôznych výrobkov, ktoré sa používajú v zdravotníctve od náplastí až po prístroj na magnetickú rezonanciu. Pomôcky musia spĺňať pravidlá stanovené v smernici Európskej rady 93/42 EHS. 

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog