Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
06. 05. 2019

Prvé príkrmy

O príkrmoch sa toho na internete dočítate veľa. Občas sa informácie líšia, niekedy sú dokonca protichodné. Vyznať sa v zavádzaní príkrmov preto niekedy vyzerá ťažšie, ako to skutočne je.

Preto vám prinášame niekoľko základných pravidiel, také príkrmové desatoro, s ktorým pre vás bude zostavenie jedálneho lístka pre najmenších stravníkov hračkou.

1. Kedy začať

Ak bábätko dobre prospieva a ak úplne dojčíte, začnite so zavádzaním príkrmov v ukončených šiestich mesiacoch. Ak bábätko kŕmite umelým mliekom a je hladné, aj keď denne vypije 1 liter mliečnej výživy, môžete začať s príkrmami už od ukončeného štvrtého mesiaca.

2. Najskôr zelenina

Najlepšie je začať s jedným druhom zeleniny. Pre začiatok je vhodná mrkva alebo tekvica. Počas ďalších dní potom môžete pridať zemiaky, brokolicu, cuketu, paštrnák, špenát, neskôr aj cviklu alebo karfiol.

3. Príprava

Najviac vitamínov si zelenina uchová pri dusení v pare. Ďalším variantom je povarenie do mäkka najlepšie v dojčenskej vode. Pri vode z kohútika pozor na množstvo dusičnanov, ktoré sú pre deti do pol roka nebezpečné. Do zeleniny pridajte trošku kvalitného oleja (pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch). „Príkrm bábätku podávajte vo forme hladkej kaše, buď môžete zeleninu prepasírovať cez sitko, alebo rozmixovať. Až o niekoľko týždňov neskôr, keď bude dieťa staršie a bude zeleninu dobre tolerovať, môžete pomaly začať prechádzať na kúsky. Najprv roztlačte zeleninu vidličkou, neskôr môžete nechať aj väčšie kúsky, podľa toho, ako to dieťa znesie,“ odporúča detská lekárka MUDr. Lucie Skálová.

4. Množstvo

Začnite jednou alebo dvoma lyžičkami príkrmu, podľa toho, ako bude bábätku chutiť, a bábätko ešte dodojčite. Množstvo príkrmu postupne zvyšujte. „Ak dieťa zje približne 125 g príkrmu, prestaňte ho dokrmovať dojčením a dajte mu namiesto mlieka dojčenskú vodu po lyžičkách alebo z pohára s náustkom,“ hovorí MUDr. Lucie Skálová.

5. Pravidlo troch dní

Nový druh zeleniny skúšajte 2 – 3 dni, aby sa stihli prejaviť prípadné alergie a vy ste bezpečne rozpoznali, čo ich spôsobilo. Novú zeleninu môžete ponúkať samostatne, alebo už s niektorými vyskúšanými druhmi.

6. Mäso

S mäsom začnite zhruba po dvoch až štyroch týždňoch od zavedenia zeleniny. Mäso dôkladne povarte a namixujte alebo nameľte najemno. Bábätku bude viac chutiť, keď ho primiešate do už známych chutí. Pripravte napríklad mrkvu so zemiakmi a mäsom. Najlepšie je začať s kuracím, morčacím alebo králičím, neskôr vyskúšajte teľacie, hovädzie alebo jahňacie. „Ryby do jedálneho lístka zaraďte až okolo 10. mesiaca veku, a to najprv sladkovodné, až potom morské. Mäso by malo byť súčasťou zeleninového príkrmu 7× týždenne, resp. 1× týždenne ho je možné nahradiť uvareným vaječným žĺtkom,“ dopĺňa detská lekárka MUDr. Lucie Skálová.

7. Ovocie

Ak ste začínali s príkrmami až po ukončenom 6. mesiaci, začnite s ovocím medzi 7. a 8. mesiacom veku bábätka. Teda až po zavedení zeleniny a mäsa. Ponúkajte ho na desiatu alebo olovrant. Zo začiatku ovocie ošúpte, krátko poduste a rozmixujte, neskôr ho už môžete len roztlačiť a podávať čerstvé. Pre začiatok sú najlepšie jablká, hrušky, banány, neskôr marhule, slivky, nektárinky, broskyne, hrozno alebo čučoriedky. S citrusmi pre alergie opatrne, zavádzajte ich skôr až okolo jedného roku veku.

8. Kaše

Medzi 8. a 9. mesiacom veku pridajte obilninovo-mliečny príkrm vo forme kaše, ktorá nahradí večerné dojčenie. Kaše môžu byť z rôznych obilnín: kukurice, ryže, ovsa, pšenice, jačmeňa, pohánky a pod. „Čo sa lepku týka, kedysi bolo odporúčané zavádzať lepok medzi ukončeným 4. a 6. mesiacom veku, teraz podľa najnovších odporúčaní je možné zaviesť lepok medzi ukončeným 4. a 12. mesiacom veku,“ hovorí MUDr. Skálová.

Kaše neslaďte, namiesto cukru do nich môžete pridať ovocie alebo ovocnú výživu. Ak sa rozhodnete pripravovať kupované kaše, potom tie nemliečne pripravte s materským alebo umelým mliekom, mliečne zas s dojčenskou vodou.

9. Čo ďalej

Medzi 9. a 12. mesiacom podávajte bábätku už jedlá s prílohou (zemiaky, ryža, cestoviny, kuskus a pod.). Môžete začať aj so strukovinami, ale opatrne, veľmi nadúvajú. Zelený hrášok vyskúšajte pokojne už v 7 mesiacoch, ďalšie strukoviny potom v tomto poradí: červená šošovica, hrach, šošovica, fazuľa.

Malý stravník v tomto veku ocení aj pečivo, tvrdé syry a kyslé mliečne výrobky. Kvalitný biely jogurt môžete bábätku ponúknuť už po ukončenom 7. mesiaci veku. Od 10. mesiaca môžete vyskúšať aj tvaroh.

Okolo 9. mesiaca je bábätko pripravené na hustejšie jedlo, preto do natlačeného pyré skúste primiešať pokrájané kúsky a konzistenciu detského jedla pomaly približujte tomu dospelému.

Bábätku ponúkajte často jedlo do ruky a nechajte ho jesť aj samotné lyžičkou, nech si môže stolovanie postupne natrénovať. Bude šťastné, keď bude môcť jesť s celou rodinou pri veľkom stole vo vysokej stoličke.

10. Čoho sa vyvarovať

Nepoužívajte žiadne dochucovadlá, nesoľte a nekoreňte až do ukončeného prvého roku veku. Vyhýbajte sa sladkostiam a údeninám. S vaječným bielkom počkajte tiež až po prvom roku. Nepodávajte neupravené kravské mlieko. Na prípravu jedál ho môžete používať od prvého roku, ako samostatný nápoj až v dvoch rokoch.

Pre deti nie sú určené ani nízkotučné potraviny. Do dvoch rokov sú najlepšie plnotučné, neskôr polotučné. Keď ponúkate malým jedákom tvrdšie kúsky jedla (surová mrkva, jablko, bobule hrozna a pod.), je potrebné ich vždy sledovať a mali by jesť v stoličke, aby sa nezačali dusiť.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Kalibrácia

V snímacej podložke je senzor, ktorý zachytí aj tie najjemnejšie pohyby bábätka. Jeho životnosť je dva roky, potom citlivosť klesá. Preto je po uplynutí tohto času nutné kúpiť k monitoru dychu novú podložku. Stará sa nedá nijako „kalibrovať“ a jej používanie tým bezpečne predĺžiť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog