Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
08. 07. 2019

Prvé zúbky

Prvé zúbky sa začínajú tlačiť okolo šiesteho mesiaca. A okolo tretieho roku sú už všetky „mliečňaky“ na svete. Deti majú v tomto veku celkovo 20 dočasných zúbkov, v hornej aj spodnej čeľusti sú vždy 4 rezáky, 2 očné zuby, 4 stoličky. A čo vás čaká pred tým, než sa váš smejko zazubí?

Možno vám do smiechu zakaždým nebude, ale spoločne sa týmto niekedy náročným obdobím určite statočne prehryziete.

Obvykle medzi 6. a 8. mesiacom veku sa ako prvé vytlačia dva dolné rezáky alebo jednotky. Ďalšie zúbky rastú väčšinou od stredu ku krajom. Ako posledné rastú medzi druhým a tretím rokom stoličky. K výmene mliečnych zúbkov za stály chrup dochádza obvykle medzi šiestym a štrnástym rokom.

Veľké malé trápenie

Rast zubov, bohužiaľ, bábätká často zle nesú. Okrem zvýšeného slinenia ich trápia začervenané a opuchnuté ďasná, niekedy teplota alebo hnačka. Bábätko je podráždené, zle je a ešte horšie spí. Prebdeté noci pri raste očných zubov alebo stoličiek zažije, bohužiaľ, veľa rodičov.

Čo pomáha

Väčšine bábätiek od bolesti aspoň trochu uľavia rôzne hryzadlá alebo chladidlá, ktoré sa dajú schladiť v chladničke. (Pozor, nikdy ich nedávajte do mrazničky!) Pokiaľ bábätko nechce jesť, ponúknite mu studenšie jedlo, ktoré nemusí hrýzť, napríklad jogurt alebo ovocnú desiatu.

A keď už je veľmi zle, môžete skúsiť bolesť utlmiť gélom na ďasná. V ponuke sú rôzne druhy, hocikedy majú však rôznu účinnosť. Najlepšie je gél vyskúšať, ale nezabudnite dodržať správne dávkovanie. V prípade akýchkoľvek pochybností sa poraďte s detským lekárom. To platí aj v prípade, keď sa rozhodnete dieťaťu podať lieky s paracetamolom (Paralen, Panadol v čapíkoch alebo suspenziu) na tlmenie bolesti.

Na čo slúžia

Mliečne zuby nie sú len na parádu a úsmevy. Službu plnia pri prežúvaní jedla, vyslovovaní a pomáhajú aj k správnemu vývoju čeľusti a ovplyvňujú postavenie stálych zubov. Preto je potrebné sa o ne dobre starať a zabrániť ich predčasnému vypadnutiu.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
210,00 €

Výhodné balenie monitoru dychu Nanny BM-03 obsahuje dve podložky. Zabezpečí maximálny komfort a bezpečie pre vás a vaše bábätko.

23279

Slovník pojmov

Zdravotnícka pomôcka

Do tejto kategórie patrí mnoho rôznych výrobkov, ktoré sa používajú v zdravotníctve od náplastí až po prístroj na magnetickú rezonanciu. Pomôcky musia spĺňať pravidlá stanovené v smernici Európskej rady 93/42 EHS. 

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog