Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
23. 05. 2019

Rozdiel v starostlivosti chlapček vs. dievčatko

Ako novopečená mamička máte možno obavy, či sa budete vedieť správne starať o ten malý uzlíček, ktorý ste si práve priniesli z pôrodnice. Alebo na vás možno doma čaká starší braček a vy mu z pôrodnice nesiete sestričku a zaujíma vás, či sa starostlivosť o chlapčeka alebo dievčatko líši.

Môžeme vás upokojiť. Stačí dodržiavať len pár zásad a čoskoro budete bežnú starostlivosť o bábätko, či už je to chlapec, alebo dievča, hravo zvládať. Pár odlišností v starostlivosti o chlapčeka a dievčatko sa však predsa len nájde. A ktoré to teda sú? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Výmena plienky

Pri každej výmene plienky starostlivo očistite pokožku bábätka od zvyškov stolice a moču. Najlepšie je opláchnuť zadoček pod tečúcou vodou. Pokiaľ to práve nie je možné, dobre poslúžia vlhčené obrúsky určené špeciálne pre bábätká.

Správny smer

Dôležité je nečistoty utierať od genitálií smerom ku konečníku, aby sa do genitálií nedostali baktérie z konečníka. Tento postup je potrebné dodržiavať hlavne u dievčatiek. „Pošvový vchod je veľmi blízko ritného otvoru, a pokiaľ by sme ju utierali naopak, tak jej veľmi ľahko môžeme zaniesť infekciu nielen do pošvy, ale aj do močových ciest,“ vysvetľuje detská lekárka MUDr. Lucie Skálová. Chlapčekom opatrne očistite penis a miešok. Po očistení natrite ľahko zadoček krémom proti zapareninám.

Starostlivosť o chlapčeka

Pri prebaľovaní ani kúpaní chlapčekom nepreťahujeme predkožku cca do 6 mesiacov. Zlepená predkožka je prirodzený jav. Po 6. mesiaci veku môžeme začať predkožku veľmi opatrne postupne uvoľňovať, a to 1× denne, pri kúpaní opatrne jemne ťaháme akoby smerom ku koreňu penisu, ale len do ľahkého napnutia predkožky (väčšinou dôjde k napnutiu a zbeleniu napnutej predkožky), potom uvoľníme späť a môžeme ešte 1× až 2× zopakovať. Vhodné je, aby vám to aspoň raz názorne ukázal priamo lekár (napr. pediater, urológ). Do 3 rokov veku by sa mala dať predkožka celkom pretiahnuť,“ hovorí MUDr. Skálová. A dodáva: „Pozor si musíme dať na násilné a rýchle pretiahnutie neuvoľnenej predkožky, hrozí napr. tvorba mikrotrhlín a krvácanie. K hojeniu potom dochádza tvorbou jaziev, a tým sa potom nemusí dať predkožka pretiahnuť vôbec a v krajnom prípade je potrebné zrasty uvoľniť operačne. Alebo môže dôjsť k parafimóze, čo znamená, že predkožka je úzka, a jej násilným rýchlym pretiahnutím dôjde k zaškrteniu žaluďa a jeho následnému opuchu. Predkožka sa nedá vrátiť späť a je potrebné urgentné operačné riešenie.“

Starostlivosť o dievčatko

Aby sme predišli zápalom alebo aj iným ochoreniam, je potrebné počas každodenného kúpania správne umyť vonkajšie rodidlá dievčatiek čistou vodou, bez použitia akýchkoľvek čistiacich prostriedkov, mydiel a pod. „Mierne oddialime pysky ohanbia od seba a utrieme pošvový vchod zhora dole čistým obrúskom alebo sterilným štvorčekom (kúpiť sa dajú v lekárni, používajú sa napr. na čistenie pupka u novorodencov).  Až potom dievčatko položíme do vane a rodidlá opláchneme čistou vodou,“ spresňuje MUDr. Skálová. V hubke alebo žinke sa môžu rozmnožovať baktérie.

Pokiaľ máte pri starostlivosti o vaše bábätko akékoľvek pochybnosti alebo chcete postup pri hygiene prakticky ukázať, neváhajte sa poradiť s vaším detským lekárom.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Náhradná podložka

Ak vaše bábätko často spinká na dvoch miestach, odporúčame mať k monitoru dychu aj náhradnú podložku. Jednu necháte napevno v detskej postieľke a druhú napríklad u babičky, ktorá vnúča často stráži.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog