Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
16. 05. 2019

Spánok, čo to je?

Už ste asi niekde započuli, že pred narodením bábätka máte využiť každú voľnú chvíľku na odpočinok a spánok. Ani na jedno totiž po pôrode nebude čas. Pokiaľ už ste novopečení rodičia, dáte týmto radám najskôr za pravdu. Kvôli častému nočnému vstávaniu k malému bábätku toho veľa nenaspíte.

Známu pravdu o spánkovom deficite teraz potvrdili aj vedci z univerzity vo Warwicku. Počas siedmich rokov sledovali skoro päťtisíc rodičov malých detí a zistili, že to najhoršie vás čaká v prvých šiestich rokoch.

Zistenie vedcov

Z výskumu vyplýva, že ako najnáročnejšie obdobie vnímajú rodičia prvé tri mesiace po narodení potomka. Mamičky v tejto fáze spia v priemere o 1 hodinu menej než pred tehotenstvom, zatiaľ čo spánok oteckov sa kráti približne o 15 minút. Po vyčerpávajúcom prvom štvrťroku sa spánková deprivácia zmenší na priemerných dvadsať minút u žien a zostane na pätnástich minútach u mužov za jednu noc.

Zlou správou je, že tak dobre ako pred deťmi už nikdy spať nebudete. Deti vás síce v noci postupne prestanú potrebovať, vy ako rodič však budete mať nepokojný spánok kvôli starostiam, ktoré sú s potomkami spojené. Ale nezúfajte. Máme pre vás pár tipov, s ktorými ľahšie prekonáte aj tie najnáročnejšie obdobie.

Rovnaký režim

Aspoň zozačiatku, v prvých mesiacoch, si nastavte spánkový režim podľa bábätka. Choďte si teda ľahnúť v čase, keď ide spať aj vaše bábätko. A doprajte si spánok aj cez deň, nech máte čo najviac energie.

Požiadajte o pomoc

Dohodnite sa s partnerom, že občas k bábätku v noci vstane on, alebo s ním napr. vstane počas víkendu a vy si budete môcť aspoň niekedy prispať. Pomôcť môžu aj babičky, keď občas vezmú váš poklad v kočíku na prechádzku a vy si budete môcť odpočinúť aj cez deň.

Čím skôr, tým lepšie

Skúste si chodiť ľahnúť skôr. Platí totiž, že hodina spánku pred polnocou je pre telo rovnako prospešná ako dve hodiny spánku po polnoci. A keď je najhoršie, opakujte si, že po šiestich rokoch sa situácia zlepší, aspoň podľa vedcov. ;-)

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Opatrovateľka

Detská opatrovateľka je prístroj, ktorý rodičov upozorní na plač dieťaťa. Jedna jednotka je neďaleko detskej postieľky, druhú má rodič u seba v inej izbe. Keď napríklad začne dieťatko plakať, mamička alebo otecko to budú počuť na svojom prístroji. Existujú aj opatrovateľky s kamerou prenášajúcou okrem zvuku aj aktuálny obraz bábätka.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog