Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
01. 08. 2023

Spoločné spanie v rodičovskej posteli

Niektorí rodičia sa rozhodnú pre spoločnú posteľ alebo iný priestor na spanie so svojimi deťmi (tzv. spoločné spanie). Prečítajte si naše rady o tom, ako bezpečne spať s deťmi.

Aby sa znížilo riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), najbezpečnejšie miesto pre spánok dieťaťa je jeho vlastná postieľka. Vieme však, že mnohí rodičia spia v spoločnej posteli, či už chcú alebo nie. Bez ohľadu na to, kde plánujete nechať svoje dieťa spať, odporúčame, aby vaša posteľ bola pre vaše dieťa bezpečnejším miestom. Naše rady o spoločnom spaní s dieťaťom vám poradia, ako to urobiť.

Kedy nespať s bábätkom spoločne

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre spoločné spanie, existuje niekoľko kľúčových rizík, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Spoločné spanie s dieťaťom je veľmi nebezpečné, ak:

  •         ste vy alebo ktokoľvek iný v posteli nedávno pili alkohol
  •         vy alebo niekto iný v posteli fajčí
  •         vy alebo ktokoľvek v posteli užil akékoľvek drogy alebo lieky, ktoré spôsobujú pocit ospalosti
  •         sa vaše dieťa narodilo predčasne (pred 37. týždňom tehotenstva) alebo pri narodení vážilo menej ako 2,5 kg

V týchto prípadoch je vždy najlepšie uložiť dieťa do vlastnej postieľky, ideálne umiestnenej v spálni rodičov.

Nikdy nezaspávajte s dieťaťom na pohovke alebo v kresle. Riziko SIDS je pre bábätká 50-krát vyššie, ak spia na pohovke alebo v kresle s dospelým. Môžu tak ľahko skĺznuť do polohy, v ktorej sú uväznené a nemôžu dýchať.

Bezpečnejšie spoločné spanie

    Odložte vankúše a posteľnú bielizeň pre dospelých od dieťaťa alebo iných predmetov, ktoré by mu mohli zakryť hlavu alebo spôsobiť prehriatie. Veľká časť detí, ktoré zomreli v dôsledku SIDS, bola nájdená s hlavou zakrytou voľnou posteľnou bielizňou.

  •     Dodržiavajte všetky ostatné odporúčania týkajúce sa bezpečného spánku, aby ste znížili riziko SIDS, napríklad spanie na chrbte.
  •     Aby ste znížili riziko nehody, neberte si so sebou do postele iné deti ani domáce zvieratá.
  •     Snažte sa zabezpečiť alebo skontrolovať, aby sa dieťa nemohlo zachytiť, zakliesniť alebo vypadnúť z postele alebo sa zachytiť medzi matracom a stenou.
  •     Nikdy nenechávajte dieťa bez dozoru v posteli pre dospelých.

Monitor dychu dieťaťa nemožno použiť, ak rodičia spia v posteli spoločne. Matrac obsahuje citlivý snímač, ktorý by mohol v prípade zastavenia dýchania dieťaťa zaznamenať pohyby rodičov, čo by malo za následok falošnú detekciu, čo znamená, že by sa alarm nespustil.

Ak s dieťaťom spíte v jednej posteli, mali by ste pred každým spaním zvážiť všetky riziká. Situácia sa môže ľahko zmeniť, ak sa necítite dobre alebo ste požili nejaký alkohol, čo znamená, že vaše dieťa bude v tomto prípade najbezpečnejšie v oddelenom priestore na spanie, napríklad v detskej postieľke.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
101,00 €

Tento chytrý a rýdzo český výrobok poskytuje rodičom istotu, kľudný spánok a kontrolu nad správnym dýchaním ich bábätka. Nepretržite dozerá na jeho dych i pohyby.    

23279

Slovník pojmov

Výroba Nanny

Monitor dychu Nanny vyrábame v Českej republike a celý proces je pod prísnym dohľadom. Z hygienických dôvodov sú priestory na výrobu monitorov dychu oddelené od ostatnej výroby. Pozrite si video a sami sa presvedčte, ako naša továreň vyzerá.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog