Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
27. 06. 2019

Šport a relax v tehotenstve

Tehotenstvo je síce iný stav, ale nie je to choroba. Takže zahadzovať tretry a permanentku do fitka po tom, ako dostanete tehotenský preukaz, hneď nemusíte. Ale predsa len sa vyplatí dodržať pár základných pravidiel.

Všeobecne sa dá povedať, že ak nemáte žiadne zdravotné ťažkosti a tehotenstvo prebieha tak, ako má, rekreačný šport vám môže iba prospieť. Dôležité je dodržiavať rozumnú mieru a nijako sa neprepínať. Intenzívny tréning alebo prípravu na preteky preto radšej na pár mesiacov odložte. Ak vás v tehotenstve trápia nejaké ťažkosti, poraďte sa s lekárom.

Čo vám prospeje

Ak ste už pred tehotenstvom cvičili, nie je dôvod ďalej nepokračovať. Ale niektoré aktivity je lepšie prispôsobiť vášmu novému stavu. Chybu tiež neurobíte, keď začnete navštevovať lekcie určené priamo pre tehotné, ako je napr. tehotenská joga, pilates alebo napríklad aqua aerobik.

A aké ďalšie športy vám prospejú? Je to hlavne chôdza alebo plávanie. Môžete tiež ďalej bicyklovať (ale pozor v mestskej premávke, lepšia je cyklistika v prírode) alebo vyskúšať golf.

Čo radšej nie

Pozor si dajte na akékoľvek náročné silové a tlakové športy alebo aktivity, pri ktorých hrozí pád. Pri akomkoľvek pohybu sa tiež vyvarujte tvrdých a prudkých skokov. Stopku majú aj loptové hry, potápanie, squash, jazda na koni, windsurfing a všetky druhy vrcholového tréningu.

Na zváženie sú aj také športy, ako je tenis, korčuľovanie, lyžovanie alebo terénny beh. Do značnej miery záleží na tom, akú s nimi máte skúsenosť, či ste sa im venovali aj pred tehotenstvom a ako usilovne ich robíte. V každom prípade platí, že sú veľmi rizikové v druhej polovici tehotenstva.

Riziková relaxácia

Ťažko by ste hľadali iné obdobie, keď je v živote ženy taký dôležitý relax, pohoda a uvoľnenie. Lenže nie všetky aktivity, ktoré vám za iných okolností prinášajú radosť a odpočinok, sú v tehotenstve vhodné. Kvôli vysokej teplote vody si, bohužiaľ, budete musieť odoprieť vírivku. Rovnaký problém je aj so saunovaním. Ak bez neho nemôžete byť, odložte návštevu sauny aspoň na druhý trimester a rozhodne sa pred tým poraďte so svojím lekárom.

Obmedzenie sa týka aj masáží. Úplne sa im vyhnite v prvom trimestri. Pokiaľ nemáte žiadne ťažkosti, neskôr môžete zájsť na tehotenskú masáž. Tá nie je taká intenzívna ako klasická a zbytočne nedráždi lymfatický systém.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac

Slovník pojmov

Kalibrácia

V snímacej podložke je senzor, ktorý zachytí aj tie najjemnejšie pohyby bábätka. Jeho životnosť je dva roky, potom citlivosť klesá. Preto je po uplynutí tohto času nutné kúpiť k monitoru dychu novú podložku. Stará sa nedá nijako „kalibrovať“ a jej používanie tým bezpečne predĺžiť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog