Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
22. 04. 2019

Zákerný strašiak SIDS – základné fakty

Termínom Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa (sudden infant death syndrome – SIDS) lekári označujú prípadmi, keď bábätko náhle zomrie bez zjavných príčin. Obvykle v spánku prestane dýchať a udusí sa. Syndróm je veľmi zákerný, pretože nemá žiadne príznaky, podľa ktorých by ste poznali, že je vaše bábätko v ohrození.

Ročne mu podľahne 22 000 dojčiat na celom svete. V Česku na SIDS každý rok umiera okolo 25 bábätiek. Aké sú najväčšie riziká? A dá sa SIDS predchádzať? Pýtali sme sa detskej lekárky MUDr. Lucie Skálovej.

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa postihuje najčastejšie bábätká medzi druhým a štvrtým mesiacom. Hrozí im však aj neskôr. Do akého veku môže SIDS zaútočiť?

Riziko je najväčšie do veku 6 mesiacov, ale môže sa vyskytovať až do 1 roku. Riziko SIDS sa znižuje so zvyšujúcim sa vekom dieťaťa. Hrozí aj donoseným deťom. Konkrétne príčiny SIDS sú však stále neznáme.

Medzinárodné štúdie odhalili rôzne rizikové faktory, ktoré pravdepodobnosť ochorenia zvyšujú. Ktoré medzi ne patria?

K rizikovým faktorom sa radí napr. spanie na brušku, fajčenie matky alebo predčasný pôrod. Riziko ďalej zvyšujú aj poruchy dýchania a srdcového rytmu. Vplyv má tiež umelá výživa, prehrievanie dieťaťa (oblečenie, prikrývky, prekúrená spálňa), príliš mäkký matrac alebo spoločný spánok s rodičmi v jednej posteli.

Aká sú najdôležitejšie opatrenia, vďaka ktorým môžeme SIDS predchádzať?

Najspoľahlivejšou ochranou proti SIDS je eliminácia rizikových faktorov, tzn. nefajčiť, ukladať dieťa na spánok na chrbát s hlavou otočenou na bok (nie na bruško), do jeho vlastnej postieľky. Pokiaľ bábätko viac grcká, ukladajte ho do zvýšenej polohy. Nedávajte mu do postieľky ani vankúš, ani plyšiaky, používajte tvrdší matrac. Pokiaľ je to možné, tak bábätko dojčite. Neprekurujte miestnosť, v ktorej bábätko spí, a obliekajte ho primerane.

Zabrániť SIDS môžete tiež používaním monitora dychu Nanny, ktorý stráži dychové pohyby bábätka a v prípade zástavy vás včas vizuálne a akusticky upozorní. Monitor Nanny je navyše certifikovaný zdravotnícky prostriedok, a preto ho používajú v pôrodniciach po celom svete. Jeho inštalácia je rýchla a jednoduchá a rovnako jednoduché je aj jeho ovládanie. Monitor tiež nevyžaduje žiadny špeciálny servis. A vďaka vysokej životnosti batérií je obvyklé, že ich vkladáte len raz, a to pri prvom spustení Nanny.

Ako monitor dychu funguje?

Pri každom nádychu bábätka blikne zelená kontrolka. Pokiaľ sa bábätko nenadýchne v priebehu 20 sekúnd alebo sa frekvencia jeho dýchania zníži pod 8 nádychov za minútu, začne svietiť červené svetlo a spustí sa poplach. Už len zvuk alarmu často stačí na to, aby sa bábätko prebudilo z hlbokého spánku a nadýchlo sa. Pokiaľ sa tak nestane, ihneď začnite s resuscitáciou (návod nájdete tu) a volajte 155. 

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
122,00 €

Výhodné balenie monitora dychu Nanny s dvomi podložkami oceníte hlavne ak bude bábätko často spinkať na viacerých miestach. Nemusíte si robiť starosti s prenášaním a opätovnou inštaláciou.  

23279

Slovník pojmov

Zdravotné indikácie

Monitor dychu je vhodný pre všetky bábätká, pretože zákernosť syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa (SIDS) spočíva v tom, že nečakane postihuje aj zdravé deti.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog