Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
19. 09. 2022

Nanny má súrodenca, v čom je to iné a prečo si ho zaobstarať?

Nanny BM-02 sa starala o státisíce detí. Po rokoch sa konečne dočkala svojho súrodenca, ktorý je o niekoľko funkcií inteligentnejší - BM-03. To však neznamená, že je nutné BM-02 opustiť. Starší súrodenec je skúsený a na trhu sa osvedčil, takže by bola škoda sa ho zbaviť. V tomto článku sa dozviete, v čom sa líši mladší model BM-03.

Nanny je certifikovaný monitor dychu určený na použitie v zdravotníckych zariadeniach aj v domácnostiach. Varuje v prípade zástavy dýchania, ku ktorej môže dôjsť u dojčiat v dôsledku dávenia alebo syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Na zníženie frekvencie dýchania vás upozorní aj blikaním a hlasným zvukom.
Monitor dychu sa skladá z elektronickej vyhodnocovacej jednotky a snímacej podložky s citlivým senzorom, ktorá sa umiestni pod matrac postieľky. Túto funkciu spĺňajú oba typy monitorov dychu. Vo videu Ako sa vyrába monitor dychu Nanny môžete vidieť, s akou starostlivosťou sa každý jeden monitor vyrába.

V záujme bezpečnosti dieťaťa máte teraz na výber. Česká spoločnosť Jablotron uvádza na trh ďalší model obľúbeného monitora dychu Nanny. Nový model Nanny BM-03 vychádza zo spoľahlivosti modelu BM-O2 a ponúka niekoľko vychytávok naviac. Pre lepšiu predstavu použijeme na ilustráciu rozdielu analógiu s mobilnými telefónmi.
Na trhu sú k dispozícii rôzne verzie mobilných telefónov. V podstate sú rovnako kvalitné, určite si s nimi zavoláte a pošlete sms. Potom však majú aj ďalšie funkcie. Záleží teda na vašich potrebách, či chcete používať aj niečo naviac, alebo vám stačí základ. A presne to je rozdiel medzi modelmi Nanny BM-02 a BM-03.

Oba spoľahlivo monitorujú spánok vášho dieťatka. Model BM-03 však ide s dobou a prináša niekoľko funkcií, ktoré zvyšujú komfort používania. Teraz ich predstavíme jednotlivo. Hlavný rozdiel je napríklad v tom, že novší typ je citlivejší a dokáže monitorovať dýchanie detí s hmotnosťou od 1 kg. BM-02 je určený pre deti s hmotnosťou od 2 kg. Oba typy je však samozrejme možné použiť aj v inkubátoroch.

Varovanie pri nezapnutí monitora

Ako prvé musíme spomenúť jedinečnú funkciu - detekciu položenia/odstránenia dieťaťa. Zariadenie vás upozorní, že ste dieťa uložili do postieľky, ale zabudli ste ho aktivovať. Samozrejme, BM-03 má aj ďalšiu funkciu, ktorou je detekcia vybratia dieťaťa z postieľky. Priznávam, že z toho rodičia niekedy dostávajú infarkt, ale je to dôkaz, že monitor funguje tak, ako má - alarm sa spustí, keď nezaznamená pohyb, a teda dýchanie dieťaťa. Túto funkciu rodičia potrebujú pre svoj pokojný spánok. 

Nočná lampička

Praktickou novinkou modelu BM-03 je integrované nočné svetlo, ktoré na 30 sekúnd osvetlí predný panel zariadenia, takže na ovládanie dieťaťa nemusíte používať iný zdroj svetla v miestnosti. Ak do 20 sekúnd stlačíte tlačidlo lampy znova, predĺžite čas svietenia. V miestnosti nemusíte nič rozsvecovať, ak nestlačíte tlačidlo, intenzita svetla sa bude postupne znižovať.

Tepelný komfort dieťaťa

Významnou inováciou je integrovaný snímač teploty vo vyhodnocovacej jednotke. Prehriatie miestnosti je jedným z rizikových faktorov SIDS. Snímač pracuje v komfortnej zóne od 16,5 °C do 28 °C a bliká, ak sa teplota pohybuje pod/nad týmito hodnotami. Ak je teplota nižšia, snímač bliká modro. Ak teplota prekročí limit, indikátor bliká na oranžovo. Vtedy by ste mali znížiť teplotu v miestnosti, aby ste zabránili prehriatiu dieťaťa.

Režim Deň a noc

Nový monitor Nanny BM-03 automaticky rozpozná deň alebo noc a podľa toho upraví intenzitu signalizačných LED diód. V noci budú svietiť menej intenzívne ako cez deň. To poteší najmä tých z vás, ktorí sú citliví na akékoľvek svetlo počas spánku.

Dve podložky pre jeden monitor

K jednému monitoru BM-03 možno pripojiť dve podložky. Podložku je možné zakúpiť samostatne ako náhradný diel pod označením BM-03D alebo vo výhodnej súprave. Do veku približne 6 mesiacov stačí použiť jednu senzorovú podložku. Akonáhle sa dieťa začne pohybovať, možno k postieľke pridať druhú postieľku a pripojiť ju k tej istej vyhodnocovacej jednotke. Tá obsahuje dve zásuvky na pripojenie podložky. Nezáleží na tom, v akom poradí pripojíte podložky. Zásuvky sú rovnaké.

Než príde na rad druhá podložka, môžete ju nechať v druhej postieľke doma alebo u iného opatrovateľa a cestovať len s vyhodnocovacou jednotkou. Ušetríte tak miesto v batožine a nemusíte sa báť, že zabudnete podložku.

Upozorňujeme, že ak máte dvojčatá, každé dieťa potrebuje vlastnú hodnotiacu jednotku. K jednej jednotke nemožno pripojiť dve podložky v rôznych postieľkach!

Ako stará je podložka

Novinkou je aj funkcia, ktorá sleduje počet hodín používania monitora ako pomocný údaj. Ak je pravdepodobné, že podložka prekročila stanovený čas používania, počas každého autotestu, ktorý sa spustí vždy po zapnutí jednotky, zaznie 3-krát výstražný signál. Trvanlivosť je 2 roky. Dátum uvedenia podložky do prevádzky je dôležitý na určenie dátumu skončenia platnosti. Dôvodom je, že snímač v podložke sa môže časom opotrebovať a stratiť citlivosť. Existuje riziko, že bude hlásiť falošné poplachy. To by vám veľa pokoja neprinieslo.

Ktorý si zaobstarať?

Nemôžete sa rozhodnúť, ktorý je pre vás ten pravý? Oba monitory dychu sú vyrobené s maximálnou starostlivosťou. Nanny BM-02 je určený pre tých, ktorí majú radi osvedčené veci a sú spokojní so základnými funkciami zariadenia. Nanny BM-03 osloví tých, ktorí majú radi dizajnové výrobky, rôzne technické vychytávky a radi si priplatia za rôzne extra funkcie. Jediný prípad, keď by ste si mali určite zaobstarať Nanny BM-03, je, ak máte dieťa s výrazne nižšou pôrodnou hmotnosťou. Nanny BM-03 má tak citlivé senzory, že dokáže rozpoznať dych detí s hmotnosťou najmenej 1 kg. Typ BM-02 si môžete kúpiť od 95 EUR a typ BM-03 má predajnú cenu stanovenú na 160 EUR.

Príspevok na poistenie

Investícia do monitora dychu sa oplatí. Zatiaľ čo vy spíte, monitor za vás dohliada na pokojný spánok vášho drahého dieťatka. Opýtajte sa skúsenejších rodičov, ktorí potvrdia, že pokojný spánok je pre rodičov bábätiek často nedostupný luxus. Dobrou správou však je, že na nákup výbavičky pre dieťa a jeho rodičov môžete čerpať príspevok zo zdravotného poistenia. Prečítajte si o tom náš článok Ušetrite pri nákupe monitora dychu.

 

 

#nanny, #bm-03, #novinka
22. 06. 2020 Produktový rádce
Odborník radí, ako vykonávať servis monitora dychu Nanny
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
160,00 €

Vianočná zľava 10% kód: vianoce10Unikátny produkt od tradičného českého výrobcu monitorov dychu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pre bábätká s nízkou pôrodnou váhou už od 1kg hmotnosti.    

23279

Slovník pojmov

Zdravotnícka pomôcka

Do tejto kategórie patrí mnoho rôznych výrobkov, ktoré sa používajú v zdravotníctve od náplastí až po prístroj na magnetickú rezonanciu. Pomôcky musia spĺňať pravidlá stanovené v smernici Európskej rady 93/42 EHS. 

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog