Prečítajte si náš

Blog

Zaujímavé články aj praktické rady týkajúce sa tehotenstva, zdravia i starostlivosti o najmenších.
18. 08. 2021

Nanny vás dokáže varovať včas

Aj keď je okolo témy SIDS stále veľa otáznikov, niektoré príbehy vedia mať aj šťastné konce. Svoje o tom vie aj pani Alex, ktorá sa s nami podelila o svoje skúsenosti. Nanny zachránila život jej milovaného synčeka už trikrát. Budúci rodičia dostali monitor dychu Nanny na Vianoce od rodičov a dnes ho považujú za základnú výbavu bábätka.

Prvýkrát sa ozval alarm keď mal synček dva týždne, počas poobedného spánku. Rodičia však ihneď zasiahli a zatrasením sa im ho podarilo prebrať. Monitor zapípal druhýkrát keď mal chlapček mesiac, tentokrát v noci. Opäť s manželom úspešene zasiahli. Do tretice sa situácia zopakovala v noci, pred dovŕšením troch mesiacov, kedy už pani Alex ani nepočítala s tým, že bude monitor ešte potrebovať. Trvalo to síce dlhšie, no aj táto príhoda skončila pričinením Nanny a duchaprítomných rodičov šťastne. Nanny monitoru teda ďakujem najviac na svete, že svoju lásku aj teraz môžem držať v náručí a užívať si s ním každý jeden deň. Za nás najlepšia investícia, ďakujem za život môjho synčeka“.

VČAS ZAREAGOVAŤ

Drámu so šťastným koncom prežil aj bývalý slovenský hokejista Boris Valábik. Pre magazín Život sa rozhovoril o svojej skúsenosti. Nedávno sa s manželkou dočkali svojej prvorodenej dcérky, tá však v jedno kľudné popoludnie počas spánku prestala dýchať. Z pokojného dňa sa tak stala dráma, ktorú by na vlastnej koži nechcel zažiť nikto z nás. Boris varuje aj ostatných rodičov, aby boli obozretní a neváhali zainvestovať do kvalitnej starostlivosti. Investícia do monitoru dychu im pomohla včas zareagovať a zachrániť dcérke život.

„Obaja sme sa snažili robiť všetko možné. Najskôr malú prevrátiť, pobúchať jemne po chrbátiku, polohovať, ale nič nefungovalo. Začala nám červenieť a okolo očiek a ústočiek modrať. Privinul som si ju k sebe a začal som jej dávať umelé dýchanie“. Rodičia postupovali správne a hneď začali robiť všetky potrebné kroky pre záchranu dcérky. No ani prvá pomoc, ktorú by mal ovládať každý rodič, nepostačovala a dcérka sa stále nevedela nadýchnuť. Boris jej začal rýchlo dávať umelé dýchanie a manželka zatiaľ zavolala záchranku. Tam im poradili, aby dieťatko dali na podložku a urobili jej masáž srdca. Až po tejto rade začala znova dýchať a rodičia pocítili obrovskú úľavu.

KOMPLEXNÁ PREVENCIA

Kým niektorým deťom stačí k prebratiu len zvukový alarm monitora, iným potrasenie, u niektorých zaberie až prvá pomoc. Ako ju poskytnúť? Oživovanie dieťatka by malo trvať jednu minútu a v prípade, že nezačne okamžite dýchať, voláme tiesňovú linku 112 a vyžiadame si pomoc od operátorov tiesňovej linky. Na zdravie dieťatka a mieru výskytu SIDS má vplyv mnoho faktorov. Dôležité je preto zamerať sa na prevenciu, ktorá zvýši bezpečnosť vašich detí, zatiaľ čo spia. Kombinácia použitia monitora dychu, s kurzom prvej pomoci a opatreniami pre zdravý spánok, dokáže znížiť riziko a tým ochrániť život.

 

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 dôvodov prečo si vybrať Nanny BM-03
Čítať viac
Výhodný balíček
ZADARMO
3 995,00 €

Vánoční sleva 10% kód: vanoce10 Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny. Na našem blogu najdete kategorii s video návody.  

23279

Slovník pojmov

ALTE príhoda

Ešte pred tým, než bábätko zomrie na syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), nastáva u neho takzvaná ALTE príhoda. Dieťatko nedýcha, je bledé, silne sa potí a pripomína handrovú bábiku. Počas ALTE príhody môžete dieťa včasnou pomocou zachrániť.

Viac

Lekárka radí

Viac

Kurzy prvej pomoci

Viac
Späť na blog